vrijdag 19 juli 2013

Moed - spel activiteiten

Onze kinderen houden erg van spelletjes. Dus ging ik op zoek naar spelletjes die te maken hebben met Moed en Moedig zijn.

Voel zak
Een bekend spel: objecten in een tas en je kind die blind laten voelen.
Hoe ouder de kinderen, hoe 'enger' je de objecten kunt maken. Denk bijv. aan yoghurt, natte pasta, of aarde.

Bespreek met hen dat het best eng kan zijn om iets te moeten voelen terwijl je niet weet wat je verwachten kunt. Er is moed nodig om het dan toch te doen.

Vraag: hoe zou je je voelen als de buurvrouw naar je toe kwam en vroeg of je in deze zak wilde voelen? Zou je het doen? Waarom wel/ niet?

Bespreek: Het is minder eng als je de persoon die het vraagt kent en vertrouwt. Want je weet dat die persoon het goede met je voor heeft. Die persoon zal je niet kwetsen. Daar vertrouw je op.
Moed is vertrouwen hebben dat het goed komt. Moed is in God vertrouwen dat Hij het beste met je voor heeft en je zal helpen, er voor je zal zijn.

En hoe zou je je voelen als een man die je helemaal niet kent naar je toe kwam en vroeg of je in deze zak wilde voelen? Zou je het doen? Waarom wel/ niet?
Bespreek: Dom is iets doen wat gevaarlijk is of niet goed voelt. 

Rollenspel Voor jezelf opkomen
Speel situaties uit waarin je voor jezelf moet opkomen. Bijv. je staat in de rij voor de glijbaan en iemand dringt voor. Je speelt net met iets en iemand pakt het af. Je wilt 'bij de club', maar moet daarvoor iets doen waar je je niet helemaal lekker bij voelt. Iemand slaat je. Iemand kijkt bij je af. Je wilt meespelen met een groep en zij zeggen dat je niet mag meedoen.

Bespreek: Hoe reageer je? Hoe kun je moedig zijn in deze situaties? 
Zou je God om hulp vragen in deze situaties? Waarom wel/niet? Wat zou de meerwaarde kunnen zijn van God wél om hulp vragen voordat je reageert?

Rollenspel Ontdekkingsreis
Een leuk idee. Er is moed voor nodig om nieuwe dingen te proberen en ontdekken. Je weet niet of het zal lukken, of je het leuk zult vinden of niet. Er is dus moed nodig om het toch te proberen.

Ga samen op ontdekkingsreis. Creëer obstakels (problemen) die je kind moet oplossen onderweg. Bijv. Hier is een rivier - hoe moeten we nu naar de overkant? O jee, een boom is door bliksem getrokken en blokkeert de weg. We kunnen er niet door. Wat doen we nu? Daar is een deel van het pad weggepoeld door een hele zware regenstorm. Hoe komen we nu verder? 

Het is moedig om niet bij de pakken neer te gaan zitten als je problemen tegen komt. Moed is vertrouwen hebben dat het goed komt. En als je God vraagt om Moed dan geeft Hij je die. Want als alles tegen zit kun je op God vertrouwen om je te helpen, je ideeën te geven hoe je het zou kunnen oplossen. 

Hier zou je ook een bordspel van kunnen maken!

Rollenspel Enge Situaties
Vooral goed voor jonge kinderen.

Speel een enge situatie na. Bijv. Met een gebroken been naar het ziekenhuis moeten. Of naar de tandarts gaan. Of voor het eerst naar school. Of het moment dat papa/ mama afscheid moet nemen. Of het hebben van een nachtmerrie. 

Laat 1 kind het angstige kind spelen. En laat een ander kind de bemoediger spelen. 
Wat kun je zeggen of doen om de ander minder bang te laten voelen? 

Kun je ook samen bidden?
God kan onze woorden gebruiken om de ander moed te geven en te helpen. God kan onze armen gebruiken, onze vriendelijke lach, om de ander moed te geven en te helpen. 

Rollenspel Laat je lichtje schijnen
"Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel." (Matteüs 5:16)

Wat betekent het om een lichtje te zijn in de wereld? Het staat in de tekst: Goede daden doen. Het goede doen. Kiezen om het juiste te doen ook wanneer anderen daar niet voor kiezen. Dat is ook een goede daad en daar is moed voor nodig: een goed voorbeeld zijn zodat anderen de kans krijgen om jouw voorbeeld te volgen in plaats van het verkeerde voorbeeld. Er is moed voor nodig om te leiden ipv te volgen.

Er is moed voor nodig om een lichtje te zijn voor andere mensen. 
Als het mogelijk is maak je de kamer donker. Geef de kinderen een zaklantaarn/ lampje die hij kan houden bij zijn hart. Ontmoet je kind in het donker. Laat hem/ haar zijn lichtje over je schijnen. Laat hem/haar eerst kort bidden: 'God, help mij om moedig te zijn'. Laat hem/haar zichzelf dan voorstellen en je vragen of je wilt misschien samen wilt spelen?

Bespreek: waarom zou je in deze situatie God om hulp vragen? Zou je het ook zonder God kunnen? Wat is het verschil tussen moed met en moed zonder God?

Bean bag toss of bowlen of bal door een korf/ ring gooien of ...
Het spel is onbelangrijk, als het maar moeilijker gemaakt kan worden - steeds moeilijker tot op de rand van mogelijk (maar wel nog mogelijk anders is het ontmoedigend).

Bespreek: Er is moed voor nodig om je best te doen. Want je neemt een risico. Misschien doe je je best en lukt het niet. Deze keer. Misschien ook niet de volgende keer. Misschien kost het wel een aantal keer voordat het lukt. En dat voelt niet fijn. Er is moed voor nodig om dan toch door te gaan.

Iets nieuws proberen
Doe samen iets wat je nog nooit gedaan hebt (maar waarvan je redelijk zeker weet dat je kind het kan). Bijv. iets naaien op de naaimachine, schoenen poetsen, de BBQ aanmaken, nieuw eten of drinken proeven, een sudoku of hersenkraker...

Bespreek: Er is moed voor nodig om iets nieuws te proberen. Want je neemt een risico. Misschien vind je het wel helemaal niet leuk of lukt het niet of vind je het heel moeilijk. Maar misschien ontdek door iets nieuws te proberen ook dat je het wel leuk vindt, aan kunt en heb je er vertrouwen in dat het niet te lang zal duren voordat je het goed kunt. Moed is vertrouwen hebben dat het goed komt. En God wil je dat vertrouwen geven. Je kunt op Hem vertrouwen om je dat te geven. Want het werkt nu eenmaal vaak zo: wie gelooft dat ie het kan, kan het meestal ook. Misschien niet meteen, maar na een tijdje zal hij het zeker kunnen. 

Wat zeg je tegen jezelf als je bang bent
Maak een tekening, een schilderij, iets van klei of gebruik lego of ander speelgoed om een situatie uit te beelden waar je (soms) bang bent. Bijv. Als er allemaal grotere kinderen in de speeltuin rondhangen die onvriendelijk doen tegen de jongere kinderen. Als je op de fiets moet fietsen want je fietst nog niet zo goed. Als je alleen de straat moet oversteken. Als je moet vragen of je met een spelletje mag meedoen. Als je nee wilt zeggen omdat je iets niet wilt doen want je vrienden wel doen.

Hoe kun je God om hulp vragen? Schrijf (of laat papa/mama opschrijven) de woorden die je zou zeggen. Het is heel belangrijk dat de woorden die van het kind zelf zijn dus geef hun geen hints anders nemen ze die klakkeloos over. Woorden die ze zelf hebben mogen bedenken zullen veel langer in hun gedachten blijven en opnieuw herinnert worden wanneer nodig dan woorden die ze aangereikt worden. 

En nu, wat zou een moedig respons kunnen zijn in die situatie? Bijv. Ik kan het want God helpt mij. Ik hoef niet bang te zijn want God is bij mij. Ik ga door want samen met God zal alles uiteindelijk lukken.

Dans, Zing, Jubel, Dank, Lach
"Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren." (Fillipenzen 4:6-7)

"Er is vreugde bij allen die schuilen bij u, eeuwige jubel omdat u hen beschermt, wie uw naam beminnen juichen u toe!" (Psalm 5:12)

Doe samen iets waar je samen ook heel veel plezier aan beleeft. Met mijn jongens is dat bijv. een stoeipartij of elkaar kietelen of tikkertje spelen. Voor anderen is dat misschien samen liedjes zingen of op muziek dansen of met muziek meeschreeuwen zo hard je maar kunt. God is de schepper van vreugde. 

Bespreek: Hoe voel je je nu: vol energie en vrolijk - alsof je de wereld aankunt of angstig en onzeker? God heeft ons zo gemaakt dat positieve ervaringen ons energie geven, ons blijer en zekerder laten voelen. God wil graag dat wij genieten van Zijn Schepping, van elkaar. Hij is blij als wij dat ook zijn. Dus als je angstig bent: vertel een mop, doe iets waar je erg van genieten kan, lach en spring van vreugde en je zult merken dat je minder bang wordt. Herinner je je David? David die zong en danste graag. De Psalmen zijn zijn liederen die Hij schreef recht uit zijn hart naar God. Als hij blij was danste hij voor God. In veel van zijn liederen dankt David God voor wie God is. 

Dank God en Hij zal je vrede geven. Juich en wees blij over wie God is voor jou. Als je denkt aan hoe goed, hoe groot en machtig, hoe ontzettend fantastisch God is, dan is er minder ruimte in je hart voor al die angstige gedachten en gevoelens. 

Sport Fan Club
Wie sport voelt zich vaak zekerder van zichzelf en durft ook meer moed te vertonen dan iemand die niet sport. 

Neem een sport dat je kinderen graag doen. Bijv. voetbal: hoeveel doelen kun je schieten in 1 minuut? Dat is je record. Kun je die verbeteren? Prijs uitbundig als iemand zijn eigen record verbreekt!
Belangrijk: dat de kinderen zich niet met elkáár gaan vergelijken. Dat voelt alleen maar rot voor degene die het onderspit delft. Om dat te voorkomen kun je ieder kind een andere sport te laten doen. De rest is fan club en mag toejuichen. Leg uit dat wij elkaar zo ook kunnen aanmoedigen. Op dat moment zijn wij de stem van God. God spreekt bemoediging door ons heen. Bemoediging: Iemand moed inspreken. Zo kan God ook anderen gebruiken om ons moed te geven. Ideeën aangepast van: 
(niet christelijke) Bron, Bron, Bron, Bron


Geen opmerkingen:

Een reactie posten