donderdag 31 oktober 2013

Veilig leren lezen punt nl

Op de site veiliglerenlezen.nl kun je heel veel spel ideeën vinden die je samen met je kind kunt spelen om de verschillende kernen te oefenen (kern 1 - 12). Alle spellen zijn OFFLINE.

Tip: Soms is leren leuker als je dat met een vriendje of vriendinnetje mag doen. Zo kwam een klasgenootje een weekend logeren en hebben we een aantal van onderstaande spellen gespeeld. Omdat het meisje zo enthousiast was, werd mijn zoon ook enthousiast!

Tip2: Voor sommige spellen kun je ook een oudere broer of zus inschakelen. Zo hebben mijn oudste zoon en ik een speurtocht uitgezet voor zijn broertje (kern 4 spel). Wat hadden wij samen een lol!


Hieronder een aantal spellen zoals je die op de site vindt om je een indruk te geven van wat je vinden kunt! Ik houd van OFFLINE spellen en vond deze site zeer de moeite :).

Bijv. bij kern 1: een letter-dobbelsteen spel
Je print de dobbelsteen template uit. Je print kaartjes met plaatjes uit. Beide staan op de site.
Je gooit de dobbelsteen en zoekt een plaatje waar die letter in voorkomt.
Variant: speel het met 2 dobbelstenen: beide letters moeten in het woord voorkomen!

Bijv. bij kern 2: een letter/plaatjes bordspel
Je print het bordspel uit. Je gooit een dobbelsteen en gaat dat aantal vakjes vooruit. Land je op een plaatje dan mag je springen naar de beginletter van het plaatje. Dus land je op een maan, dan spring je naar 'm'. Land je op een letter, dan spring je naar het plaatje dat begint met die letter. Dus land je op 'm' dan spring je naar het plaatje van de maan.
De winnaar is degene die precies op het vakje van moederaap landt. Heb je teveel gegooid? Dan ga je terug.

Bijv. bij kern 3: memory met plaatjes en woordjes
Plaatjes en woordjes te vinden op de site.

Bijv. bij kern 4: speurtocht door het huis
Schrijf simpele zinnetjes op briefjes bijv.
'kijk bij het raam' - en bij het raam ligt een briefje met de tekst:
'zoek in de vaas' - en in de vaas zit weer het volgende briefje.

Bijv. bij kern 5: een simpel receptje volgen
Schrijf een simpel stappenplan die je kind kan lezen en volgen met als eind resultaat iets lekkers om op te smullen. Op de site vind je een voorbeeld, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets verzinnen.

Bijv. bij kern 6: onzin zinnen
Maak een aantal briefjes met daarop telkens de volgende woorden:
Briefje 1: ik ...
Briefje 2: in de ...
Briefje 3: met een ...
Laat je kind of vul samen de ... in van elk briefje. Hussel elk setje apart (dus bijv. alle briefjes met 'ik ...') en kies dan willekeurig één van elk groepje. Maak van die 3 één zin. Is het een zin-zin of onzin-zin? Lachen!

Bijv. bij kern 11: lettergreep dobbelstenen
2 dobbelstenen die je zelf maakt (kijk op de site voor templates). Op elke dobbelsteen staan delen van woorden. Gooi beide dobbelstenen - maken ze samen een woord? 1 punt voor elk goed (bestaand) woord.

Klik hier om naar de site te gaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten