donderdag 27 maart 2014

Bijbel boom en meer ideeën voor de 40 dagen tijd

De bijbel boom
Een bijbel boom is een boom waarop je plaatjes hangt die verwijzen naar een bepaald bijbel verhaal.

Welk leesrooster je ook hanteert, je kunt eenvoudig plaatjes zoeken bij de bijbelgedeelten met Google, deze uitprinten en ophangen.

Teveel werk? Een moeder heeft het al voor je gedaan.
Deze moeder (van de blog 'Homegrown Catholics') heeft 40 verhalen gekozen (van Genesis tot Pasen), daar illustraties bij gezocht en wij mogen die gratis gebruiken!
Er zijn 40 kaartjes - 1 voor elke dag van de 40 dagen tijd (zondagen niet meegeteld). Elke dag mogen de kinderen een kaartje pakken (ze liggen wel op volgorde). Onder de afbeelding staat het bijbelgedeelte dat je samen leest.

Er is een versie voor jongere kinderen (met gekleurde plaatjes) en voor oudere kinderen (met zwart-wit plaatjes om zelf in te kleuren).

De bijbelverwijzingen zijn in het Engels.

Klik hier om naar haar 'Jesus Tree' te gaan.


Als achtergrond heeft deze moeder een muurstickerboom uit een woonwinkel. Dat is natuurlijk prachtig. Andere mogelijkheden zijn om er zelf een te tekenen, of om een mooie boom te vinden online (zoek bij afbeeldingen bijv. op 'tree wall decal' of 'silhouette tree') en:

  • de boom uit te printen op A4tjes zo groot als je het hebben wilt. Gebruik hiervoor bijv. Posteriza (een hoe-doe-ik-dat volgt binnenkort). Plak de A4tjes aan elkaar. Je hebt nu een grote boom. Aan de muur hangen of
  • de boom over te trekken op grote vellen bruin kartonpapier (te kopen bij een kantoorboekhandel bijv.). Boom uitknippen. Alles netjes aan elkaar plakken. Je hebt nu een grote bruine boom. 
Een voorbeeld van een boom silhouette
En wat let je om er geen Bijbel Boom, maar bijv. een Bijbel Slinger te maken? OF, zoals hieronder, Bijbelse Paastakken!

Bijbelse takken
Paastakken waar je bijv. de prachtig getekende kaartjes van Kaylyn aan ophangt. Elke tekening dient ter illustratie van en herinnering aan het bijbelverhaal dat je dagelijks samen leest. Ook hier gaan de bijbellezingen van Genesis tot de opstanding van Jezus.

Het bijbelse leesrooster is gemaakt door Andrea. En zij geeft nog een goede tip:
Als je (ook) jonge kinderen hebt, lees dan eerst het stuk uit de bijbel en vertel het daarna in je eigen woorden na.
PS Het is voor jezelf ook een steengoede oefening om een bijbelpassage in eigen woorden na te vertellen!


Het leesrooster van Andrea. Dit zijn kaartjes met daarop voor elke dag een titel, welk voorwerp als illustratie kan dienen voor dit verhaal en de bijbelverwijzing voor de lezing van die dag. De kaartjes zijn in het Engels. Gratis te printen.
Ik gebruik de kaartjes alleen ter referentie. Graag een vertaling van de onderwerpen? Download hem hier.


De illustraties bij de leesrooster van Kaylyn. Kaylyn (die prachtig kan tekenen) heeft illustraties bij het leesrooster gemaakt. Hoewel ook Kaylyn's blog Engels is, zit er bij de illustraties geen tekst. Gratis te printen.

Tip: Vind je het prettig om bij elke illustratie ook een tekstuele herinnering te hebben? Schrijf dan met een pen de titel van die dag onder de illustratie. Ik vond dat zelf behulpzaam. Graag een vertaling van de onderwerpen? Download hem hier.
Tip 2: Houden de kinderen niet van kleuren? Ik heb de tekeningen op gekleurd papier uitgeprint. Een vrolijke bedoening.
Tip 3: Heb je zo'n huishouden waar paastakken het niet overleven (net als ik)? Hang de kaartjes bijv. aan een slinger.
OF gebruik ze voor '40 dagen over tafel' - lees meer hierover hieronder.

40 dagen over tafel
De 40 dagen op weg naar Pasen worden visueel op de tafel afgelegd. Bekleed de tafel eventueel met een licht tafelkleed zodat alles goed te zien is. Op de tafel leg je 47 'stappen' neer. Dit kunnen bijv. dezelfde afbeeldingen zijn als gebruikt bij de bijbel boom, maar het kunnen ook gewoon lege rondjes zijn (gebruik kleur om het vrolijker te maken).
Tip: Print een familiefoto uit. Elke dag verschuift iemand de familiefoto 1 stapje verder. Zo ga je letterlijk als gezin 40 dagen + 7 zondagen op weg naar Pasen!
Leg een plastic kleed over het geheel om het te beschermen.

Dit idee komt ook van 'Homegrown Catholics'.

Onze 40 dagen over tafel met de mooie afbeeldingen van Kaylyn
Ik vind de symboliek om als gezin samen Op weg naar Pasen te reizen prachtig. En omdat het op tafel ligt wordt het hele gezin er ten minste 3x per dag aan herinnerd. Zo ben je 40 dagen lang heel bewust van de reis - de tafel reis op weg naar Pasen.

Laatst was mijn zus op bezoek en zij vroeg aan mijn oudste zoon wat die plaatjes op tafel symboliseerde. Hij begon bij het eerste plaatje en nam haar van het ene bijbel verhaal naar het andere, zo door de bijbel heen (tot daar waar we waren gebleven). Fantastisch!

Paasverhaal krans
Deze moeder van Wee Little Miracles heeft een krans getekend met symbolen van Palm Zondag, Het laatste avondmaal, Bidden in de tuin, Dood van Jezus, Opstanding van Jezus, Hemelvaart en Pinksteren. En wij mogen die plaatjes gratis gebruiken. Ze zijn zwart-wit, om zelf in te kleuren.


Tussen de symbolen door staan tekst ballonnen waarop een relevant bijbeltekst is gezet. Deze zijn in het Engels. Echter, wat let je om het formaat van de tekst ballonnen aan te houden en daar zelf de bijbeltekst in te schrijven?

Het mooie aan deze krans vind ik dat de 2 andere gebeurtenissen die na Pasen komen (hemelvaart en Pinksteren) ook meegenomen worden. Een eenvoudig en mooie knutsel om de kinderen in 1 oogopslag te herinneren aan zowel Pasen, als hemelvaart en Pinksteren.

Tip: Plak de symbolen op de juiste dagen op. Dus de ezel op Palmzondag. En het lege graf op Eerste Paasdag.

Aanvulling Paasverhaal krans
Toen Jezus uit de dood was opgestaan kregen de discipelen de grote opdracht:


Matteus 28: 18-20 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.’

En toen de Heilige Geest neerdaalde kregen zij de woorden en het lef om die grote opdracht uit te voeren.

Die grote opdracht is ook aan ons gegeven. En ook wij krijgen de hulp van de Heilige Geest om deze uit te voeren. Plak nog 1 symbool in het midden van de krans, onder de duif (die mooi naar beneden wijst) om ons in herinnering te brengen dat wij een taak hebben.

Van Lambsongs.co.nz
Schrijf de tekst, de grote opdracht bijv. in de wereldbol.

Om te doen op de zondagen met kinderen
Klap.net heeft suggesties voor kinderwoorddiensten en gezinsvieringen - genoeg materiaal om Pasen twee keer te vieren. 
Klik hier om de suggesties te bekijken (klik NIET door naar de nieuwe site, maar op het kruis rechts boven om naar de verwerkingsmaterialen te gaan)

Vooral super vind ik de Werkbladen pdf met werkbladen voor jonge kinderen. Bijv.Niet helemaal gratis, maar toch de moeite van het vermelden waard... 

Het Paasleesrooster van Ann Voskamp (Engels)
Gratis beschikbaar als je haar per email of gaat volgen. 

Is goed te doen met kinderen. Ann volgt een 4L methode: Listen to the Word - Linger on the Word - Lift up the Word in prayer - Live the Word. Dus Bijbel lezen - Het in stilte laten bezinken - Een respons bidden - Het toepassen in het dagelijks leven.
Elke dag lees je samen een stukje uit de bijbel. Daaruit benadrukt ze 1 tekst, 1 waarheid en neem je als gezin even de tijd om daar in stilte over na te denken en God de gelegenheid te geven tot je te spreken. En ja, God kan ook best met kinderen spreken. Dit is zelfs een hele goede manier om hen te leren naar Hem te luisteren zodat zij zelf ook echt mogen ervaren dat God leeft en persoonlijk bij hun levens betrokken is.
Na de stilte bid je als gezin in antwoord op wat je gelezen hebt. Het gebed staat uitgeschreven. 
Tot slot maakt Ann een suggestie hoe je persoonlijk God's Woord kunt leven.
Ze heeft ook bij elke dag een illustratie die je zou kunnen uitprinten en ophangen.

Bijv. Dag 1: Waar ben je? 
Samen lees je Genesis 3: 1-15


Klik hier om er veel meer over te lezen en nog een voorbeeld te zien. 
PS Even ter waarschuwing. Toen ik er voor het eerst op stuitte schrok ik van de hoeveelheid tekst. Wat een woorden regen. Maar het is niet zo erg als het lijkt. Ze heeft een lange introductie die je kunt lezen of overslaan. Scroll naar beneden voor een uitgebreid voorbeeld van haar leesrooster. Haar leesrooster lijkt vreselijk lang, maar dat komt omdat ze de bijbelgedeelten er volledig heeft ingezet. Als je die eruit haalt dan lees je per dag ongeveer wat je hierboven als voorbeeld zag. 
En inhoudelijk vind ik haar leesrooster echt goed!

Het Paasleesrooster van Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt
Kosten voor persoonlijk gebruik zijn (in 2014) €2.50 voor het leesrooster en €5 voor de kalender. 

Ik heb nog een oude 2012 versie en daarvan vond ik vooral de kalender heel praktisch aanvullende voor een gezin met kinderen. In de kalender een aftelkalender + voor elke zondag vragen om over na te denken. 

Overigens heeft GKV tegenwoordig ook een 40 dagentijd App: klik hier om meer te lezen.

Stichting Samuel Advies
Op hun site vind je veel knutselwerkjes en ideeën om naar Pasen toe te leven in de 40 dagen tijd vooraf. 

Specifiek op zoek naar een 40 dagentijd kalender? Hier vind je een eenvoudig 40 dagentijd kalender om elke dag af te kruisen. En een scheurkalender. Ook spelletjes en knutselwerkjes die zeker de moeite waard zijn als je kinderen nog jong zijn.

Scheurkalender
Wat ik mooi vind aan deze kalender is dat je kinderen leert sparen voor een goed doel. Elke dag tellen ze iets (aantal boterhammen dat ze aten, aantal kasten in het huis etc) en dat aantal keer x cent (soms 1, soms 2, soms 5) doen ze dan in een spaarpot. 


Jonge kinderen krijgen waarschijnlijk nog geen zakgeld. Toch kunnen ze wat geven. Een kind is nooit te jong om iets te geven aan een ander.
Voor deze periode zou ik zelf afspraken maken met de kinderen. Iets wat zij kunnen geven in ruil voor centjes. En die centjes kunnen ze dan sparen. Als ze iets overhouden, dan is dat geld voor henzelf om over te beslissen. 
Wat zij kunnen geven: Zelf iets maken (knutselen, tekenen etc). Werkjes die zij normaal niet hoeven doen (stoepje vegen of speelgoed wassen of de afval van de straat oprapen etc). Iets sociaals (bloemmetjes plukken voor een buurvrouw bijv.). Etc. 
Zo leren ze dat werk beloond wordt (met geld) en dat ze dan de keuze hebben om dat geld weg te geven of te houden.

Klik hier om naar de site te gaan. Klik op de afbeelding van de kalender om deze te downloaden. 
Tip: Lees wel even alle dagen door van te voren. Staat er iets bij wat niet voor je gezin van toepassing is dan kun je dat eenvoudig aanpassen met iets wat beter bij jullie past.

Kijk vooral ook onder het kopje 'Thema' voor materiaal bij het vieren van Pasen zelf.

Nog niet genoeg ideeën?
Google eens op 40 dagentijd kalender of leesrooster. Er zijn verschillende kerken en individuen die hun eigen 40 dagentijd leesroosters maken waaraan je mee kunt lezen als je wilt. 

Heb je zelf nog een goede tip? Ik hoor het graag!


2 opmerkingen:

  1. De link van het leesrooster van Andrea klopt niet (meer) dit is de juiste linkg: http://www.theyoungfamilyfarm.com/the-lent-tree-bringing-the-beauty-and-passion-of-christ-to-your-home-2/

    Bedankt voor deze prachtige ideeën!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I am glad you liked my Jesus Tree idea. I would prefer you do not use my personal images, and update the link to http://homegrowncatholics.blogspot.com/2015/02/lent-are-you-prepared-to-be-repaired.html

    BeantwoordenVerwijderen