vrijdag 16 mei 2014

Lego kinderfeestje

Al mijn kinderen zijn in de koude maanden geboren. Dat betekent dat feestjes dikwijls grotendeels binnenshuis plaatsvinden. Een groep energieke jongens moet je ook voortdurend bezig houden anders is het vragen om problemen. 


Mede daarom houd ik van thema feestjes. Ze zijn creatief, we kunnen ze echt samen voorbereiden - de kinderen en ik - wat de feest vreugde verhoogt. En er loopt een rode draad door het geheel, net als een gestroomlijnde auto.
Vaste onderdelen zijn spelletjes, speurtocht en natuurlijk taart eten en cadeautjes uitpakken.

In het verleden hebben we de volgende thema's doorlopen:
- Boswachters feest (kids 8jr)
- Nachtwachters feest (kids 7jr)
- Draken feest (kids 6jr)
- Spoken feest (kids 6jr)
- Piraten feest (kids 5jr)
- Jungle feest (kids 5jr)
(Ik zal links toevoegen zodra de blogs daarover geschreven zijn!)

Dit jaar dus een Lego feest. Mijn zoon wordt alweer 7 jaar. Wat vliegt de tijd.

De uitnodiging (leeg):
Download hier
Download hier

Lego lettertype is gratis te downloaden via verschillende sites (bijv. hier) en heet Legothick. Unzip de lettertype, plaats het in het fonts mapje van je Windows map. Nu kun je het gebruiken in bijv. Photoshop om leuke uitnodigingen, naamkaartjes, versieringen etc te maken. Je moet de letters nog wel in Photoshop wit verfen (Paint tool) en met geel omlijnen (Edit-Stroke). De rode achtergrond maakt het compleet.

Ik maak de uitnodigingen altijd 10x15cm en print ze dan op 10x15cm fotopapier (gekocht bij de Action). Omdat de achterkanten dikwijls niet te printen zijn is het iets meer werk als je wel een achterkant nodig hebt. In dit geval vond ik het storend om meer info op de voorkant te zetten en dus kwam er een achterkant. Die print ik op gewoon papier, daarna uitknippen en dan opplakken.

De versiering:
Ik houd ervan om een beetje sfeer te creëren met thema versieringen. Deze maak ik natuurlijk zelf (dat scheelt enorm veel geld). En ach, zoeken naar de juiste versieringen online kost ook veel tijd. 

Welkom op de deur
Altijd leuk om de kinderen al in stemming te krijgen voordat ze zelf 1 stap in het huis gezet hebben.
Soms schilder ik ook iets op de ramen naast de voordeur. Dit jaar niet omdat ik net raamfolie heb aangebracht. Dit jaar dus een poster dat ik op 2 A4tjes zal printen (dus A3 formaat).

Download hier

Slingers
36 verschillende vlaggetjes om zelf uit te printen en op te hangen. Klik hier!Muren
Van lego zijn er een heleboel prachtige posters (zoek op 'wallpaper'). Hiervan heb ik een selectie gemaakt en groot uitgeprint. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Deze poster is 3 bij 3 A4tjes groot!
Muziek
Leuk om een Lego muziekje te laten spelen op de achtergrond....
Bijv. 'Everything is Awesome' van de Lego Movie. YouTube filmpje klik hier. Online downloader van YouTube naar mp3 klik hier.

De Lego taart
Dit feestje hebben we eenmaal voor de familie gedaan en eenmaal als kinderfeestje. Omdat taart slecht gegeten wordt op onze kinderfeestjes hebben we alleen voor de familie een taart gemaakt. Samen bakken, ik deed de boter-crème (boter & poeder suiker) en rolde de marsepein terwijl mijn zoon een prachtige creatie maakten voor op de taart. Het was werkelijk indrukwekkend zoals ie daar stond!


Voor het kinderfeestje kregen alle kinderen een stuk kale taart en mochten ze daar zelf een mooie (lego) taart van maken. Op tafel stond allerlei lekkernijen, boter-crème (lijm voor de snoepjes zeg maar :) ) en marsepein (om iets van te maken of om uit te rollen tot matje waar echt lego opgezet kon worden). De creaties mochten ze opeten of naar huis nemen (of beide). Van de snoep was niets meer over, dikke pret en geen bergen taart in de kliko dit jaar!


Lego t-shirt
In de foto zie je dat ieder kind een t-shirt met Lego afbeelding erop aan heeft. Deze kregen ze mee naar huis als cadeau. Ik heb ooit een stapel witte t-shirts gekregen die ik eigenlijk voor de kringkoop had bestemd. En ik had ook nog textiel verf in mijn knutsel la liggen dus dit was ideaal. 


Ook je eigen thema t-shirts maken? Lees hier hoe.

De uitdeelzakjes
Zoals ieder jaar maak ik deze gewoon zelf. Dit jaar van hersluitbare zakjes van 1L.
Op de zakjes plak ik een afbeelding in thema. De spelletjes
Bouw Opdracht 1: Ruimteschip
Jullie hebben 20 min om een ruimteship te bouwen.
Geef een 'win certificaat' voor de grootste, mooiste, raarste, kleinste, grappigste, meest kleurige, breedste, langste, best bewapende, gevaarlijkste, snelste, vurigste, buitenaardse, sterkste etc.
Tip: bespreek met de groep wat er bijzonder is aan ieder ruimteschip - waarin onderscheidt deze ruimteschip zich? Dat schrijf je op de certificaat.

Download hier
De uitdeelzakjes lagen klaar. Kinderen konden steeds dat wat ze kregen en wilde bewaren in hun uitdeelzakjes doen.

Bouw Opdracht 2: Hoogste toren
Jullie hebben 10 min om een toren te bouwen.
Winnaar is degene met de hoogte toren.

Bouw Opdracht 3: Race auto
Jullie hebben 20 min om een race auto te bouwen voor een echte race. 
Welke auto is het snelst?
Geef eventueel ook certificaten voor mooist gebouwd, meest origineel etc.

Spel opdracht 1: Lego poepen
Bind een touw om de middel van elk kind. Aan het andere einde hangt een stukje lego. Wie heeft de lego als 1e, 2e en 3e in de fles?

Spel opdracht 2: Lego bean bags gooien.
Maak bonen zakjes met Lego opdruk. Lees hier hoe.


Afhankelijk van het weer:
Binnen: Leg een hoepel neer of bouw een lego container met zijn allen waarin de bonen zakjes gegooid moeten worden. 10 punten voor elke rake gooi.
Buiten: Teken met krijt cirkels met variërende punten.
Wie gooit de meeste punten? Wie de minste?

Spel opdracht 3: Lego voetbal
Zet waterflesjes neer met afbeeldingen van verschillende lego minifigures.

Teken met krijt een begin streep en een eind streep. Wie kan nu het snelst de bal van het begin naar het einde voetballen, slalomend om de lego figuurtjes en ZONDER ze om te gooien? 

Spel opdracht 4: Lego voetbal bowlen
Als er tijd is zet je de lego figuurtjes op waterfles op een rij, of in bowling formatie. Wie kan nu van achter de streep de bal zo kan schieten dat de figuurtjes omvallen?

Spel opdracht 4: Lego speurtocht
Een feestje is niet compleet zonder speurtocht. Dit keer moeten ze plaatjes van lego poppetjes vinden.
Wie vindt de meeste?
Klik hier voor een PDF met minifigures: 6 bladzijden, 8 per bladzijde, allemaal verschillend.

TIP: Heb je competitieve kinderen in de groep? Overleg dan VOORAF met de kinderen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het vinden en pakken van de plaatjes eerlijk verdeeld wordt over de groep.

Vorig jaar moesten 2 kinderen huilen omdat zij nooit een kaartje als eerste te pakken kregen en tussen de snelste jongens was het zelfs tot een handgemeen gekomen in hun poging de eerste te zijn. Aldoende leert men dus dit jaar heb ik de groep uitgelegd wat er zou kunnen gebeuren, of ze dat wilden en hoe ze dat dan zouden kunnen voorkomen.
Ze kwamen toen zelf met het idee om de plaatjes om de beurt te laten pakken (en houden). De jarige mocht eerst en die wees dan aan wie het volgende kaartje mocht pakken. En die wees dan weer de persoon die na hem kwam. Etc. Bonus van deze methode was dat de speurtocht iets langzamer ging (omdat er regelmatig overlegd moest worden). Daardoor konden de langzamere kinderen het goed bijbenen en bleven de snellere jongens meer bij de groep.

Spel opdracht 5: Lego Uno
Wie kent het niet - Uno... een super leuk kaartspel voor jong en oud. Mijn jongens zijn er weg van. Al maanden spelen we niets anders.
Lego Uno mag daarom niet ontbreken op een Lego feestje.
Ook dit spel maken? Klik hier!

Achterkant (allemaal hetzelfde)
Voorkant Groen nr 9

Spel opdracht 6: Lego pinata
Dit onderdeel deden we op het laatst. De kinderen vonden dit het aller aller leukst!

Een pinata is een leuk vormgegeven houder van snoep en cadeautjes. Ze zijn meestal van papier mache, maar soms ook van papieren zakken of karton gemaakt. In het buitenland zijn ze een ware hit op allerlei feestjes - zowel kinder als volwassenen vinden het geweldig om de Pinata kapot te slaan en te ontdekken welke verrassingen er in zitten!

Een pinata is eenvoudig zelf te maken. Lees hier hoe.
Zie je het niet zitten? Je kunt ze ook kopen voor rond de €30.

Deze pinata is 24cm bij 30cm.
Hang de pinata aan een boom tak (of ergens waar je de ruimte hebt om met een sterke stok te slaan).
Laat de kinderen om de beurt zo hard mogelijk tegen de pinata slaan. De andere kinderen wachten op een veilige afstand.
Wie krijgt de pinata stuk?


De 'buit' waren de snoep en een kleinigheid dat ik anders 'gewoon' in uitdeelzakjes mee naar huis had gegeven.

Nog meer spelideeën (minute to win it):
Raak het kwijt:
Bind een lege zakdoekjes doos op de rug van een kind. Haal wel de plastic flappen weg. Doe een lego blokje of poppetje in de zakdoekjes doos.
Wie kan de lego eruit schudden binnen 1 minuut?

Stapel het op:
Geef ieder kind een breed ijsstokje en 5 lego blokjes. Het kind moet het ijsstokje in zijn mond vasthouden.
Wie kan alle blokjes binnen 1 minuut stapelen en 10 seconden lang op het ijsstokje balanceren?

Geef het door:
2 kinderen houden samen een holle tube waar lego doorheen past, van minimaal 1 meter, vast. Geef 1 kind 10 lego blokjes. Het volgende blokje mag er pas in als de vorige eruit is.
Wie kan binnen 1 minuut alle blokjes naar de ander laten glijden?

Schiet het raak:
Bouw schietschijven van lego (simpele bouwselfs die om kunnen vallen).
Gebruik opgerolde sokken om de schijven omver te gooien.
Wie heeft ze binnen de minuut allemaal om?

Ook een lego of thema feest georganiseerd? Welke thema's heb jij gedaan?

1 opmerking:

  1. Zeker een leuke oplossing voor een kinderfeestje! Erg creatief zeg! Ik was ook al een fan van je raamfolie draak. Nu ik dit zo zie wil ik het misschien wel combineren en uit raamfolie lego-figuurtjes maken.

    BeantwoordenVerwijderen