Vanaf 6 maanden (voor sommige baby's eerder, voor sommige baby's later) beginnen ouders meestal met bijvoeding. Meestal eerst een fruithap en daarna langzaamaan ook groente en brood etc.
Potjes uit de winkel lijken ontzettend handig en worden behoorlijk gepromoot. Maar je babyvoeding zelf maken is niet alleen velen malen goedkoper, het is zeker net zo handig als eten uit die potjes! En het is zo gedaan.
Lees hier hoe
1. Maak in 1x voldoende voor meerdere maaltijden.
2. Vries het eten in. Eten met vlees of vis is zo'n 10 weken houdbaar. Eten zonder vlees of vis is zelfs zo'n 6 maanden houdbaar in de vriezer.
2a. Bied je gepureerd eten aan, pureer het eten dan nu. Doe het daarna in bakjes voor ijsklontjes. Silliconenbakjes vind ik persoonlijk het meest eenvoudig. Die van mij heb ik bij de Blokker gekocht.
2b. Bied je volgens de Rapley of Kleintjes Methode hele stukken voedsel aan, laat het eten dan eerst even afkoelen. Leg het daarna op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat de stukken voedsel (broccoli of bloemkool roosjes, stukjes wortel etc) zoveel mogelijk los liggen. Doe de hele tray in de vriezer.
3. Haal het eten uit de vriezer als het bevroren is. Doe de klontjes of stukken eten in bakjes met een label erop. Omdat je het eten los hebt ingevroren kun je nu eenvoudig de hoeveelheid pakken dat je denkt dat je kind op eet. En je kunt het pakken wanneer je het nodig hebt. En zelfs eenvoudig meenemen als je op stap gaat!
4. Is je kleintje toe aan een maaltijd? Gewoon een paar seconden in de magnetron en voila, je voedsel is bereid! (Soms helpt het om een theelepeltje water toe te voegen in de magnetron om uitdroging tegen te gaan.)
Enkele eenvoudige recepten voor beginnende eters
Broccoli met appel. Half om half.
Wortel met avocado. Half om half.
Hoe groot moet de portie zijn?
Elk kind is anders als het om hoeveelheden gaat. Ik ben zelf met 1 ijsblokje begonnen en als hij dat helemaal op eet zal ik daar 2 ijsblokjes van maken. Eet hij regelmatig 4-6 ijsblokjes op, dan zal ik het eten in muffin vormpjes gaan invriezen
Kan ik ook fruit invriezen?
Fruit kun je ook prima invriezen. Wel verkleurt het als je het ontdooit, maar daar proef je niets van.
Wil je meer lezen hierover?
Hier een uitgebreide blogpost van Familie Nagel met meer weetjes en recepten.
Heb je zelf een goed recept voor baby voeding?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten