donderdag 20 juni 2013

Zondagschool les God de Vader (peuters)

Het is zondag Vaderdag en dan ligt het voor de hand om God als Vader te behandelen met de peuters van de kerk.

Verhaal
Dit keer geen verhaal, maar gesprek met de kinderen.
Vandaag gaan we praten over God de Vader. Wie heeft hier een vader? (stimuleer respons)
Wie weet hoe zijn vader heet? (stimuleer respons)
Dit zijn jullie aardse vaders. Jullie vaders hier op aarde. Maar weten jullie ook dat jullie een hemelse vader hebben? En wie weet wie dat is? (stimuleer respons)

Weten jullie vaders veel? Zijn ze slim? Kun je iets bedenken wat je vader heel goed weet? Bijvoorbeeld: mijn vader weet de weg altijd heel goed. Hij raakt nooit verdwaald. Hij heeft een goed richtingsgevoel en weet altijd waar hij heen moet om weer thuis te komen. Wat weet jouw vader? (afhankelijk van de groepsgrootte een rondje doen of de kinderen zelf laten roepen)
Wow, jullie vaders weten veel zeg. Wij kunnen veel van onze vaders leren. En weet je, God, onze hemelse  Vader is ook heel slim. Hij weet veel meer dan alle vaders. God weet namelijk alles. Hij weet zelfs hoeveel haren er op je hoofd groeien! En hij kent al jullie namen. Hij weet waar jullie wonen en of je broertjes en zusjes hebt of  nog zult krijgen. Hij weet het als je blij of verdrietig of boos bent. Dat komt omdat Hij God is.  God weet alles.
Wij kunnen ook veel van onze hemelse vader leren. Bijvoorbeeld: Ik leer van God hoe ik van iemand kan houden, hoe ik dat kan laten zien door vriendelijk te zijn.

Vertel eens: wat kunnen jullie vaders goed doen? Bijvoorbeeld: Mijn vader kan heel goed fietsen. Wat kunnen jullie vaders heel goed? (stimuleer respons)
Wow, wat kunnen ze veel hé! Wij kunnen zoveel van onze vaders leren. Ik heb bijvoorbeeld van mijn vader geleerd hoe ik mijn fietsband moet plakken als die lek raakt.
Onze hemelse vader kan ook ontzettend veel. Hij heeft de aarde gemaakt: de zeeën, de wolken, de zon en de maan en alle sterren. De bomen en bloemen. De dieren, de vissen en vogels. Hij heeft ons ook gemaakt. God kan tegen de wind zeggen 'Wees stil' en het is stil. God kan tegen een storm zeggen 'Ga liggen' en de storm houdt op. God kan tegen de zon zeggen 'Schijn niet' en het blijft donker. En hij kan tegen de regen zeggen 'Regen niet' en het blijft zomaar jaren droog. Kun je het je voorstellen?
Zullen we het eens spelen?

Spel Papa zegt
Ren rond de kamer: jullie zijn de wind in de storm. Ik doe de stem van God na. Als die stem zegt 'Stil' dan staan jullie helemaal stil - je mag helemaal niet bewegen. Kunnen jullie dat? Dan barst de storm weer los en ga je weer rond rennen. Tot de stem zegt 'Liggen' dan moeten jullie zo snel mogelijk op de grond gaan liggen. Dan barst de storm weer los. Jullie gaan weer rennen. Tot de stem van God zegt 'Zachter' - nu moeten jullie bewegen alsof je door stroop beweegt (doe het voor).

Verhaal cont.
Jullie hebben dus 2 vaders. Een aardse vader en een hemelse vader. Een hier op .... (aarde) en eentje in de ... (hemel). Eentje die heet ... (laat namen roepen) en eentje die heet ... (God). Heel goed.
Je aardse vader weet veel en kan veel. En je hemelse vader die weet alles en kan alles. Want Hij is God.

Bidden
Laten we God danken voor onze aardse vaders en dat Hij onze hemelse vader is.

Verwerking
Vaderdag cadeau. Karton uit doos gesneden. Met perforator 2 gaten maken zodat het opgehangen kan worden. Laten verven. Plak een papiertje met 'Ik houd van u Papa' er op. Plak ook een klein notitieboekje erop. Tip: Neem een haardroger mee om de verf sneller te laten opdrogen!Kleurplaat over de les (voel je vrij om deze te gebruiken):

Labels om uit te printen. Lego hart afbeelding komt van de brickartist
Geen opmerkingen:

Een reactie posten