donderdag 10 oktober 2013

Voorkom Wasluis of Vetluis in je wasmachine

Wordt je was niet zo schoon als vroeger?
Stinkt je schone was als het uit de wasmachine komt?
Vind je zwarte vlekken op je schone kleding die er niet waren toen de was in de wasmachine ging?
Dan heb je waarschijnlijk last van Wasluis of Vetluis.

Fotocredit

Wat is het?
Wasluis is een zeep bacterie.

Hoe ontstaat het?
Door:
- Zeepresten die nooit verwijderd worden (bijv. tussen het bakje en de trommel, in de mantelring, in de afvoerppomp / drain, de filter). In de zeepresten ontwikkelen bacteriën.
- Organisch materiaal dat achterblijft (huidschilfers, haren, lichaamsvetten etc). Ook hierin kunnen bacteriën zich ontwikkelen.
- Te weinig een kookwas te doen.
- Te weinig water
- Te weinig zeep

Hoe kun je het voorkomen?
Er zijn verschillende dingen die aanbevolen worden. In willekeurige volgorde:
- Door minimaal 1x/ week een kookwas (op 90graden) te doen (denk aan keukenhanddoeken en aanrechtdoekjes bijv.). Omdat zeepresten niet opgelost worden bij wassen op 60graden en lager. Kookwassen is voor de schone was niet meer noodzakelijk, maar verlengt wel de levensduur van je wasmachine! (quote witgoedspecialist)
- Door na elke wasbeurt de mantel even met een sponsje met azijn schoon te vegen.
- Door zeep direct in de trommel te doen ipv in het zeepbakje.
- Door de afvoerpomp / drain na elke wasbeurt eruit te halen en schoon te maken. Zet deze pas weer terug als je weer gaat wassen zodat de boel goed kan luchten.
- Maak ook de filter regelmatig schoon.
- Door extra water door het zeepbakje te gieten voordat de wascyclus begint. Let wel op: doe dan minder wasgoed in de trommel zodat je geen problemen krijgt door het extra water gewicht!
- Niet door extra zeep te gebruiken want de schuim kan de trommel beschadigen. Gebruik eens zelfgemaakte zeep - dat is milieuvriendelijker en 95% goedkoper dan de chemische troep uit de winkel.

Kan ik de zeepbacterie-vlekken nog uit mijn kleding krijgen?
Er worden allerlei tips en suggesties gedaan op internet van Shout, tot Suiker, tot Bleek. Helaas nog geen enkele keer een positieve 'Hoera - de vlekken zijn eruit gegaan' gelezen.
Is het jou wel gelukt? Laat dan ajb een bericht achter met je geheim!

Onderhouds tip
Gooi minstens 1x/maand een fles azijn of een flinke dosis soda door de wasmachine. Ontkalkt de boel goed. (Tip van een ex-witgoedmonteur) Dit helpt ook zeepresten te verwijderen. Je kunt dit met of zonder was in de trommel doen.
Je kunt ook een scheut azijn bij iedere was doen (in het wasverzachterbakje). Azijn (Natuurazijn) werkt namelijk ook als wasverzachter! (En je kleren zullen niet naar azijn ruiken.)

Disclaimer
Ik ben geen witgoedspecialist en de informatie die ik hier weergeef heb ik van diverse bronnen verzameld in een poging de problemen die ik had met stinkende en bevlekte schone was op te lossen. Mijn bevindingen deel ik hier - doe er je voordeel mee. Maar gebruik vooral je eigen gezonde verstand.

Geraadpleegde bronnen
Vara Kassa
Tros Radar Forum
BabyBij
Yunomi
Wikipedia
En verder een aantal andere blogs en forumdiscussies die allemaal hetzelfde zeiden.

2 opmerkingen:

  1. Daar ben ik blij om Jedidja. Ik wou dat ik dit eerder had geweten. De wasmachine weer wasluis-vrij krijgen is een behoorlijke klus!

    BeantwoordenVerwijderen