donderdag 7 november 2013

Lego raam muraal DIY

Regelmatig maak ik een raam muraal. Oftewel, ik schilder iets op het raam. In dit geval, op het raam van de kinderkamer omdat ik daar nog geen gordijnen heb hangen en met dat het steeds eerder donker wordt, krijg je wel heel veel 'inkijk'. Daarbij, ik vind zo'n tekening altijd wel heel gezellig staan.
Raam schilderingen maak ik ook op de verjaardagen van de kinderen - maar dan in de woonkamer. En met kerst of speciale gelegenheden. Maar daarover een andere keer.


De tekening
Om een mooie schildering te maken hoef je helemaal niet goed te kunnen tekenen.
1. Kies een tekening uit die je op het raam wilt schilderen.
2. Staat de tekening op je harde schijf als jpeg dan sla je deze stap over. Gaat het om een tekening uit een boek, maak dan een foto en upload deze naar je computer.
3. Gebruik Posteriza (of een ander programma) om je tekening 'op maat' uit te printen. Je kunt zelf bepalen hoe groot je een tekening wilt printen. Het programma verdeeld de tekening over het aantal A4tjes dat jij aangeeft.
4. Print de tekening. Puzzel de tekening in elkaar. Plak de randjes met plakband vast tot 1 grote tekening.
5. Plak de tekening nu aan de achterzijde van het raam, op de plek waar je de tekening wilt gaan maken.
6. Nu kun je de tekening gewoon overtrekken.
Eenvoudig hé?

De verf
Zelf gebruik ik normale kinderverf. Dat wordt ook op scholen gebruikt voor de raam schilderingen. Zolang je geen last hebt van condensatie (bijv. door enkel glas in de herfst), is dat prima.

Tekenen - hoe?
Het is handig om de tekening eerst  te schetsen en daarna, als de lijntjes droog zijn, pas in te kleuren (vaak de volgende dag).


Voor zover ik weet zijn er 3 manieren om te schetsen:
1. Met een raam stift/ whiteboard marker. Voordeel: Je kunt heel eenvoudig fouten corrigeren (even met je vinger vegen). Nadeel: de lijntjes zijn niet altijd even goed te zien en je moet alle lijntjes daarna alsnog overtrekken met zwart.
2. Direct met een kwast met zwarte verf. Voordeel: De lijntjes zijn goed te zien en daarna hoef je alleen nog maar in te kleuren. Nadeel: het is moeilijk om vloeiende lijnen te maken want je verf raakt steeds op.
3. Met een leeg lijmflesje gevuld met zwarte verf. Voordeel: Je kunt mooie vloeiende lijnen maken en het is super snel! Nadeel: Er komen onherroepelijk druipers in je tekening. Je zult, als de schets droog is, de druipers moeten wegkrabben. Tip: Doe dit pas wanneer de lijntjes goed droog zijn, zo voorkom je dat je andere lijntjes 'beschadigd'.

Zelf gebruik ik een marker alleen als ik de tekening zelf verzin danwel nateken. Verder gaat mijn voorkeur uit naar het gebruik van het verfflesje - het scheelt op een groot raam echt gewoon uren tijd. En krabben is zo gedaan :).
Je ziet duidelijk druipers op deze foto...
Het goede nieuws: als de verf eenmaal droog is, zijn deze er in 5min af gekrabd!
Inkleuren
Er zijn verschillende technieken die je gebruiken kunt om een tekening in te kleuren.
1. Strepen met de kwast.
2. Deppen/ stampen met de kwast.
3. Deppen met een sponsje.

Mijn voorkeur gaat uit naar deppen met een sponsje. Het is snel, eenvoudig, je krijgt een egale dekking en het druipt nooit. Het is ook het snelst droog (dat werkt dus goed door).
1. Knip een gewoon schuursponsje in 4 gelijke stukken.
2. Dep het sponsje in de verf.
3. Dep voorzichtig op het raam.

Soms is een vlak te klein voor een sponsje. Dan dep ik met een kwast. Ik dep, zodat het lijkt op de rest van de schilderij.
Soms wil je wat structuur aanbrengen (bijv. bij haren). Dat kan het beste met een kwast - dan kun je strepen te maken, golven, structuur etc.


Nog wat losse tips
1. Wacht altijd tot een kleur droog is voordat je in een aangrenzende vlak een andere kleur doet.
2. Zorg dat je verf niet te nat is. Als je meermalen over de zwarte lijntjes dept met natte verf dan kunnen die lijntjes afgeven omdat ze opnieuw nat worden door de nieuwe verf. Ook zal de verf sneller druppen. Bij ons wil bijvoorbeeld de rood dikwijls heel waterig zijn. Soms laat ik de rood een tijdje 'luchten' om wat in te dikken.

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk, ik krijg gelijk weer zin om er mee bezig zijn! Ik doe het altijd met lippenstift, die komen nooit op bij mij:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lippenstift voor de lijntjes... ja, dat zal ook goed werken :) Bedankt voor het idee.

    BeantwoordenVerwijderen