zaterdag 28 december 2013

Fotopuzzel

Familie tradities zijn zo ontzettend waardevol. Zij zijn een terugkerende bron van plezier. Iets waar je elk jaar naar uit kijkt. Voorspelbaar, vertrouwd, iets wat je gezin met elkaar verbindt en waar je bijzondere herinneringen aan hebt voor de rest van je leven.

2010
Een van onze familie tradities is het maken van een puzzel op kerstdag. Mijn vader en zusje zijn fervente puzzelaars. Met de kerst had mijn vader natuurlijk meer tijd en zodoende is deze traditie gegroeid tot iets wat we al 20 jaar elk jaar doen. Alleen nu met een gezelschap van 8 man ipv 4.

Sinds een jaar of 3 maak ik een familie highlights fotopuzzel van het afgelopen jaar om samen te doen. Zo wordt er dus niet alleen gepuzzeld, maar ook herinneringen opgehaald aan speciale gebeurtenissen van dat jaar.

In 2010 waren de grote puzzels nog niet betaalbaar en zodoende was onze eerste familiepuzzel eentje van iets minder dan 100 stukjes.
Tegenwoordig zijn de puzzels best betaalbaar - vooral als je op een aanbieding wacht. Er komen steeds meer aanbieders die ook 100, 200, 500, 1000 en 2000 stukjes aanbieden voor €20-40 (afhankelijk van de grootte). Wacht op een aanbieding dan kun je voor €20 al een puzzel van 1000 stukjes laten maken.

2012

Zelf laat ik de puzzel maken bij fotopuzzel.nl. Het is zeker de moeite om je te abonneren op hun nieuwsbrief want dan ontvang je aanbiedingen met tot wel 33% korting, bijv. op Halloween en met Sinterklaas en 20% met de Kerst. Bestel wel op tijd, reken zeker 2-3 weken levertijd voor deze spitstijden (normaal 1 week).
Plus punten van fotopuzzel.nl is dat de puzzel in een echte puzzeldoos komt. Voor de uiterlijk van die doos kun je kiezen uit een heel aantal stijlen. Ook kun je een lijst meebestellen waar de puzzel precies in past. Zo kun je nog een hele tijd nagenieten van het resultaat.
Bij de Hema kun je sinds een jaar ook een fotopuzzel zeer betaalbaar bestellen. De puzzel van de Hema is iets groter.

2013

Mijn jongens zijn geen puzzelaars (net als ik), maar een puzzel van familiegebeurtenissen wordt met enthousiasme gemaakt. Een puzzel van 100-500 stukjes is met een uurtje wel gemaakt. Zeker als 8 man eraan werken! Zo leuk als je de mensen kent die je in elkaar puzzelt!

3 opmerkingen:

 1. Wat leuk zeg!! Ik heb pas een puzzel van 1000 stukjes gekocht, maar kom er niet toe en vind het niet heel handig met een 2-jarige;) Hoe doe je dat? En ben je daar in 1 dag mee klaar??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen wij deze traditie begonnen waren de jongens al 3 en 5 jaar. De eerste puzzel was iets minder dan 100 redelijk grote stukjes en dat was precies goed. Zij (vooral de oudste) puzzelden een paar stukjes (hun eigen hoofden bijv.); de groep deed het meeste, maar zo proefden ze iets van de sfeer van het samen puzzelen.
  Intussen doen ze langer mee, zijn de puzzels groter en de stukjes kleiner. We gaan gewoon samen een uurtje puzzelen en wie mee wil doen, doet mee. Onze 2e zoon heeft niet zoveel zitvlees dus die doet een beetje en gaat daarna weer zijn eigen weg. Prima. Voor ons staat de gezelligheid voorop. Onze jongste (nu net 1 jaar) mag nog niet mee doen want hij eet de stukjes op of loopt ermee weg en zo raken we ze kwijt. Pas als hij oud genoeg is (waarschijnlijk minstens 3 omdat de stukjes intussen ook kleiner zijn geworden) zal hij mee mogen doen. Met hem doen we misschien t.z.t. die eerste fotopuzzel met grote stukjes... We zullen zien.
  1000 stukjes is wel in 1 dag te doen, maar e.e.a. hangt wel af van met hoeveel je gaat puzzelen en of je een goede puzzelaar bent. Als ik met de jongens alleen een puzzel zou maken zou ik 100-200 stukjes kiezen. Mijn advies voor jonge kinderen: zorg dat je de puzzel in maximaal 3x een half uurtje puzzelen wel af kunt hebben - dat is een ideale grootte. Zodat het echt in 1 dag klaar is en om het leuk te houden (niet te lang achter elkaar).
  Heel veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen