donderdag 16 januari 2014

Raamfolie Draak DIY

Na jaren ergernis is de kronkelwilg die voor onze woonkamer raam groeide echt verwijderd. Wat we niet hadden verwacht is dat we ineens nogal wat inkijk hadden. Raamfolie leek ons de meest ideale oplossing.


Onze woonkamerraam is veel langer dan 1 rol raamfolie (standaard zijn deze rond de 2 meter). Hoe mooi je ook plakken kunt, een naad blijf je zien.
Raamfolie op maat kopen is duur. Mijn oplossing zie je hierboven: ik heb het gehele raamoppervlakte in gelijke delen verdeeld. Tussen elke rechthoek zit ongeveer 2cm. Wij kunnen prima naar buiten kijken en voelen ons helemaal niet opgesloten of afgezonderd, maar voor mensen buiten is het veel moeilijker om tussen de kieren door naar binnen te kijken.

De draak die je hier ziet afgebeeld is een ontwerp van mijn zusje. Hieronder zie je een afbeelding van haar raam. Die afbeelding heb ik overgetrokken. Het gebruikte sjabloon vind je onderaan dit bericht.


Hoe je dit maakt
Je hebt nodig: raamfolie, hobbymesje, snijmat, afplaktape, rolmaat en raam wisser

1. Print de tekening op maat uit. Hiervoor kun je bijv. gebruik maken van Posteriza of een ander programma. Zie ook bijv. dit blog bericht.
2. Knip om de buitenste contour van je tekening (zie afbeelding hieronder).
3. Knip je raamfolie op maat.
4. Positioneer de tekening op de achterkant van de raamfolie en plak deze met wat afplaktape her en der vast zodat het niet gaat schuiven.
LET OP: Je tekening moet in spiegelbeeld staan omdat je op de achterkant werkt.


5. Snijd met een hobbymesje op de snijmat langs alle getekende lijnen.
TIP: Probeer mooie vloeiende lijnen te maken bij het snijden. Als je daarbij iets afwijkt van de tekening is dat helemaal niet erg.


6. Meet met de rolmaat de hoogte waarop de folie moet komen. Meet je bijv. 40cm hoog, dan plak je afplaktape zo op het raam dat het bovenkantje op 40cm hoog zit.
Doe dit voor de boven en beneden maat zodat je afplaktape aangeeft waar je folie komt (je folie moet er precies tussen passen). Dit scheelt aanzienlijk wanneer je de folie op het raam gaat plakken.

7. Dit is de moeilijkste stap: het opplakken van de gesneden folie. Houd het geheel zoveel mogelijk intact. Dit helpt om de verhoudingen goed te houden. Het uitgesneden gedeelte verwijder je eigenlijk pas nadat je alles op het raam geplakt hebt.
Het moeilijkste is om de folie precies recht op het raam te krijgen. Zelf begon ik bij de bovenkant.
Ik zorgde dat een klein randje van de bovenkant plakklaar was (achterkant gedeeltelijk dubbelvouwen).
Daarna dat de bovenkant helemaal gelijk liep met de eerder opgeplakte afplaktape.
Vervolgens streek ik met in één hand een raam wisser de folie op het raam, terwijl ik met mijn andere hand de achterkant van het folie wegtrok. De wisser zorgt ervoor dat er geen grote luchtbellen komen.
Gaat er iets niet goed, trek dan heel voorzichtig de folie van het raam en probeer het opnieuw.
TIP: Sommige mensen hebben er baat bij het raam eerst goed nat te spuiten met water (soms met wat zeepsop erin). Hierdoor kun je de folie nog wat schuiven op het raam. Ik heb destijds de helft met water en de andere helft zonder water gedaan. Ik vond beide even lastig. Het water droogt mettertijd wel op. Bij mij duurde het een paar weken eer de blauwe gloed echt weg was.

Het ontwerp


De lijnen op deze tekening haperen her en der - tekenen op de computer is lastig. Als ik ooit in bezit kom van een scanner zal ik het sjabloon opnieuw maken.
Voel je echter vrij om dit sjabloon te gebruiken!


1 opmerking:

  1. Hele creatieve, goedkope en vooral mooie oplossing voor het inkijk probleem. Het creatief omspringen met raamfolie maakt het tot een mooi geheel. Tof ook dat het ontwerp door je zusje is gemaakt

    BeantwoordenVerwijderen