donderdag 13 maart 2014

Christelijke spelletjes om te spelen met Pasen

Ganzenbord
Dit Ganzenbord is helemaal in het thema van Pasen. Het is ontworpen door Bijbelidee.nl. Ganzenborden is een favoriet spel bij ons en dus wilde ik jullie dit niet onthouden!


Ga naar de site en download hem zelf, inclusief de opdrachten.

Op de site, onder het thema 'Pasen' vind je ook een heel aantal andere leuke verwerkingen zoals zoek de verschillen, een doolhof, woordzoekers, liedjes en meer. Echt de moeite om even te kijken!

Bijbelteksten speurtocht
Er zijn 2 manieren om dit spel te spelen.


1. Met bijbeltekstenidee van activity village
Gebruik bijbelteksten die verwijzingen geven waar het ei verstopt is. Bijv. een tekst over een rots dat verwijst naar een rotstuintje. Of een tekst over slapen dat verwijst naar een bed.
2. Met feiten uit het paasverhaal - idee van Tommy Nelson
Gebruik details uit het paasverhaal als verwijzingen naar waar het ei verstopt is. Bijv. Hoeveel discipelen waren er? Neem evenveel stappen naar rechts om het ei (of de volgende aanwijzing) te vinden. Of Jezus droeg een doornen kroon. Het ei (of de volgende aanwijzing) ligt onder een plant met doornen. Tommy Nelson geeft nog een heel rij ideeën.

Voor jongere kinderen kun je de relevante delen van de tekst highlighten, zodat het niet te moeilijk is.
5-6 bijbelteksten is dan genoeg.
Nog een voorbeeld? Op deze blog (Engels).

Puzzel race
Peter en Johannes raceten naar het graf toen zij hoorden dat Jezus was opgestaan. Race elkaar nu ook naar het graf. Wie is er als eerste?


Variatie 1 (idee van Tamara van Hooser)
De eerste die een puzzel met afbeelding van het open graf van Jezus heeft de race gewonnen. Afbeeldingen vind je door te zoeken op internet of in boeken. Knip de afbeelding in stukjes (leeftijd maal 2 = aantal stukjes). Tip: Maak de stukjes niet allemaal vierkant.
Variatie 2
Teken een parcours buiten, met krijt, dat naar een denkbeeldig open graf leidt (hang evt. een plaatje op). Zorg voor moeilijkheden zoals bossen die in de weg staan (misschien een mini doolhof maken?), water waar je overheen moet, bergen die je moet beklimmen om zo bij het graf te komen. Race elkaar - wie is het eerste bij het graf?

'Heet ei' (leuk vanaf 6 deelnemers)
Dit idee van Tamara van Hooser is gebaseerd op een Engels spelletje 'Hot Potato'.

Ga in een kring zitten. Iedereen heeft een plastic ei dat open kan. In alle eieren zit iets, behalve 1. Dat lege ei staat voor het lege graf waaruit Jezus is opgestaan. Doe muziek aan en geef de eieren door totdat de muziek weer stopt. Maak je ei open - wie heeft het lege ei? Die roept 'Mijn ei / Het graf is leeg - Jezus is opgestaan'. Degene met het hete ei krijgt nu een paaseitje en is 'uit'.

Eieren zoeken in het donker!
Er zijn 2 manieren om dit spel  van Creative Bible Study te spelen.


1. Glow in the dark zoektocht (Leuk voor jongere kinderen)
Doe glow-in-the-dark armbandjes in eieren die open kunnen. Verstop ze ergens waar het goed donker is. Afhankelijk van waar en hoe je woont kan dit binnen of buiten zijn.
2. Flitslicht zoektocht (Leuk voor oudere kinderen)
Verstop gewone paaseitjes in het donker. Ook onder en achter dingen. Afhankelijk van waar en hoe je woont kan dit binnen of buiten zijn. Geef ieder kind een zaklamp om de eitjes mee te zoeken.

Benadruk: Jezus is het Licht van de wereld en Hij wil dat wij ook lichten zijn in deze donkere wereld.

Mogelijke memorisatie teksten:
Matteus 5:14; Matteus 5:16; Johannes 1:4; Johannes 8:12

Resurrection Eggs Memory
Heb je 'resurrection eggs' (of Paasverhaal Eieren) gemaakt, dan kun je deze gebruiken voor dit spel.


Leg alle eieren in het midden en ga er allemaal in een kring omheen zitten. Om de beurt pakt iemand een ei en kijkt wat er in zit. Die persoon moet dat deel van het paasverhaal vertellen. Als het niet het eerste ei is, dan moet het ei daarna weer terug gelegd worden in het midden. Jullie doel is om het paasverhaal in de juiste volgorde te vertellen. Heb je wel het eerste ei te pakken, dan mag je dat deel van het paasverhaal vertellen en het ei bij je houden. Je mag daarna nog een ei pakken, net als bij memory.
Wie heeft op het einde de meeste eieren?

Paas Bingo
Bingo kaarten in de vorm van een kruis met wisselende afbeeldingen erop. De afbeeldingen verwijzen steeds naar een aspect uit het Paasverhaal. Op de roepkaartjes lees je steeds een stukje van het Paasverhaal. Welke afbeelding hoort daarbij? Als die op je bingokaart staat mag je er een fiche op leggen.


Bingokaarten en roepkaartjes (Engels) kun je gratis printen bij Ministry to Children. De eerste die 5 op een rij krijgt - horizontaal of verticaal - heeft gewonnen.

Mysteriespel met Pasen (leuk vanaf minimaal 12 deelnemers)
Dit spel, bedacht door Creatief Kinderwerk en getwiekt door de buurtkerk in Amersfoort is een leuke om bijv. met de jeugd te spelen met Pasen.Een weldoener J. van N. is recentelijk vermoord en zijn lichaam is gestolen. Er zijn 6 getuigen die ondervraagd mogen worden. De overige deelnemers zijn detectives.

  1. Je mag maar 3 getuigen ondervragen. Wie je ondervraagt wordt bepaald door de worp van een dobbelsteen. Nadat alle detectives achter gesloten deuren een voor een hun 3 getuigen ondervraagd hebben komt iedereen weer bij elkaar. Wat zijn je conclusies? Wat is er gebeurd?
  2. Je mag nu de andere 3 getuigen ondervragen. Opnieuw achter gesloten deuren en een voor een. Als iedereen hun vragen heeft kunnen stellen kom je opnieuw bij elkaar. Wat zijn je conclusies? Wat is er gebeurd?
  3. Tot slot mag je nog 1 getuige ondervragen met een leugendetector. Deze getuige kan dus niet meer liegen. Verandert er nog iets aan je conclusies?
Waar zijn de eieren?
Dit is een activiteit en les in één van Sunday School Network.


Laat de kinderen eieren zoeken op een plek waar deze NIET verstopt zijn. Na een tijdje zijn ze teleurgesteld en gefrustreerd want ze hebben nog niets gevonden. Praat met hen over hun verdriet en teleurstelling en vertel over de vrouwen die Jezus' lichaam kwamen verzorgen na zijn dood - toen ze aankwamen was het graf leeg. Wat waren ze in verwarring, verdrietig en teleurgesteld. Hoe konden ze nu hun liefde voor Jezus laten zien, hoe konden ze Hem een laatste eer bewijzen? 
Maar waarom was het graf leeg? Omdat Jezus was opgestaan! Hij leeft. En daarom vieren we feest met Pasen. Kom, laten we feest vieren met de eitjes die jullie dadelijk vinden als je hier (breng ze naar de plek waar de eitjes wél verstopt zijn) zoekt.

PS Meer spelletjes van Sunday School Network


Heb je zelf een leuk spel dat je met het gezin of in het kinderwerk speelt rondom het thema Pasen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten