maandag 26 mei 2014

10 top ideeën voor Hemelvaart!


#1 Hemelvaart Bijbelstudie, Verwerkingen, Discussie, Activiteiten, Object lessen en heel veel meer! 
Mission Bible Class (en ja, het is allemaal in het Engels) is een site vol met fantastisch materiaal, ontwikkeld voor kinderwerkers, maar ook goed thuis te gebruiken. Bij elk uitgewerkte les wordt ook nog een heleboel verwerkingen en activiteiten aanbevolen waaruit je kunt kiezen zodat de les goed aansluit bij je eigen gezin / groep.
Klik hier om naar het bericht over Hemelvaart te gaan. Boordevol ideeën - een absolute aanrader wat mij betreft!


Bijv. 
Object les over de Grote Opdracht
Klik hier om het in het Engels te lezen: 'Colour my world'.

foto van Mission Bible Class
Nodig:
Melk, Olie, Bord, Vloeibare kleurstoffen, een beetje afwasmiddel, tandenstokers of wattips en bij voorkeur een pipet (om te druppelen).

Uitvoering:
Bedek de bodem van een bord met melk.
Doe daar overheen een dun laagje olie en kijk samen hoe de olie als clusters op de melk blijft liggen. Lijkt wel een beetje als de wereldkaart! De clusters zijn als de landen van de wereld.
Hoe zou de wereld zijn als niemand Jezus volgde? (Kleurloos, saai)

Druppel nu de kleurstof op de melk/olie. Bij voorkeur goed verspreid!
De kleurstof zijn de christenen. Wij leven tussen de niet-christenen. Her en der verspreid.
Hoe zou de wereld zijn als de christenen nooit iemand over Jezus vertelde? (Dan bleven we kleine eilandjes zonder invloed)

Geef de kinderen een tandenstoker of wattip dat je in afwasmiddel gedoopt (geweekt) hebt. Laat de kinderen met de zeep uiteinde de kleurstof aanraken in het bord.
Wat gebeurt er? (de kleur verspreid zich!)
Dat is wat er gebeurt als je anderen over Jezus vertelt. Dan verandert de wereld.

Ook de 'Great Commission and Ascension Draw and Tell' activiteit lijkt mij geweldig. 


#2 Wolken beker hemelvaart knutsel
Een ander leuk idee is om dit met een blauwe plastic beker te maken. Het andere einde van het touw kun je aan een papieren wolk vast maken waarop je een bijbelvers print. 


#3 Hemelvaart knutsel voor peuters en kleuters
Onderstaande hemelvaart kleurplaat-knutsel heb ik via Pinterest gevonden. Helaas ging de link alleen naar deze afbeelding. Ik weet dus niet van wie dit idee is. Is dit van jou? Laat het weten dan link ik naar jouw site!

Ik heb de tekeningen overgetrokken zodat je het kunt printen en de kinderen het kunnen inkleuren. Jezus kan naar boven bewogen worden tot hij achter de wolk verdwijnt.
#4 Paasverhaal krans 
Al eerder heb ik op dit idee gewezen. Een leuke gelegenheid om het paasverhaal nog een keer te herhalen - palm zondag, het avondmaal, bidden in de tuin, sterven aan het kruis, Jezus is weer opgestaan! En dan natuurlijk de hemelvaart en tot slot Pinksteren.


Aanvulling Paasverhaal krans
Toen Jezus uit de dood was opgestaan kregen de discipelen de grote opdracht: Matteus 28: 18-20 Jezus kwam op hen toe en zei: ‘Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.’

En toen de Heilige Geest neerdaalde kregen zij de woorden en het lef om die grote opdracht uit te voeren.

Die grote opdracht is ook aan ons gegeven. En ook wij krijgen de hulp van de Heilige Geest om deze uit te voeren. Plak nog 1 symbool in het midden van de krans, onder de duif (die mooi naar beneden wijst) om ons in herinnering te brengen dat wij een taak hebben.
Van Lambsongs.co.nz
Schrijf de tekst, de grote opdracht bijv. in de wereldbol.

#5 Hemelvaart snack 
Dit is gemaakt van lagen blauwe jello en slagroom tussendoor. De cartoon in de foto komt van happysaints.com (veel leuke plaatjes op deze site, maar moeten gekocht worden.). 

Het is heel eenvoudig en snel te maken. Jelly poeder van Dr. Oetker kun je gewoon bij de Albert Heijn kopen (en wellicht ook andere supermarkten). Water bij doen en eventueel wat kleurstof. Een aantal uren laten opstijven in de koelkast et voila. Je ziet in onderstaand voorbeeld dat degene die dit gemaakt heeft de 2e en 3e laag jello gewoon in de beker geschept heeft. Dat geeft wat effect, leuk voor lucht en wolken.


Voor jullie gemak heb ik een plaatje gemaakt dat je in die beker kunt stoppen. De afbeelding komt van Philip Martin. De teksten zijn gebaseerd op Lucas 24: 50-51 (Hij zegende hen) en Matteus 18:19-20 (De grote opdracht). Dat waren de laatste woorden van Jezus voordat Hij terug keerde naar de rechterhand van God.


Ik heb heel bewust gekozen om de woorden van de oorspronkelijke afbeelding niet over te nemen: 'Ik ga een plaats voor jullie gereed maken' (Johannes 14:2) omdat dit niet Zijn woorden waren toen hij naar de hemel ging en omdat ik geloof dat Jezus met het uitspreken van deze woorden iets heel anders bedoelde dan dat Hij in de hemel leefruimte voor ons maakt. Jeremy Myers van TillHeComes.org kan het heel goed uitleggen (Engels) mocht je het fijne ervan willen weten.

#6 Hij verdwijnt achter de wolken hemelvaart knutsel
Een eenvoudig knutsel illustratie van de hemelvaart. Trek Jezus zo omhoog zodat hij achter een wolk verdwijnt. 


Iets meer werk (maar wel mooier) is deze variatie (omdat je ook een lijntje moet snijden langs de mensen die naar Jezus kijken). Jezus gaat dus gedeeltelijk achter de kijkende mensen omhoog naar de hemel.


Download hier:#7 Nog meer goede verwerkingen vind je op Bijbelidee.nl
Hieronder zie je een schermafdruk van Bijbelidee, thema Hemelvaart & Pinksteren. Zo kun je eenvoudig zien wat er zoal op de site te vinden is (best veel!). 


#8 Hemelvaart kleurplaat
Er staat op de tekening (ongeveer): Johannes 14:3. Jezus overwon de dood! Hij leeft en komt terug om ons te halen. Dit is geweldig! Kleur deze tekening mooi in om dit niet te vergeten. Suggestie: Plak watten in de wolken. (taal is Portugees)
Persoonlijk zou ik over de huizen heen watten plakken en 1 woord: 'God', te midden van die watten. Jezus ging immers terug naar de hemel om aan de rechterhand van God te zitten. De rest van de tekening vind ik enorm schattig!


#9 Engelse filmpjes over Pasen en Hemelvaart
Helaas vond ik geen goede Nederlands talige filmpjes over de hemelvaart. Mocht je een kennen, dan houd ik mij aanbevolen. Echter, wat let je om het geluid uit te draaien en het verhaal er zelf bij te vertellen? 

Van de Zand Bijbel - er staat 'Preview', maar het filmpje duurt 5.18 minuten en gaat van de opstanding naar hemelvaart.

Animatie van het leven van Jezus tot zijn opstanding en hemelvaart. Heel beknopt, de hele animatie duurt 4:13 minuten. Kan een leuke manier zijn om alles nog even langs te lopen met de kinderen. Suggestie: Pauzeer de film af en toe en vraag hen om het verhaal bij de film te vertellen.


#10 Spelletjes voor hemelvaart
Van ehow (Hemelvaart): 
- 40 dagen estafette. 40 objecten heen en weer racen.
- 40 suiker klontjes toren: Jezus ging ook omhoog. Welke toren staat het langst?
- Ballon hooghouden
- Suggestie voor Ganzenbord Bordspel (zelf maken). Volg de laatste dagen van Jezus.

Een heleboel spelletjes waaronder
- Ballon bijbeltekst. Knip een geschreven bijbeltekst op in delen. Stop die delen in een ballon. Blaas de ballon op. (Voor ieder kind 1.) Laat het kind de ballon stuk prikken, de tekst delen verzamelen en daarna in elkaar puzzelen en op papier plakken. Teken om de tekst een mooie ballon vorm en versier. Leuk om daarna op te hangen.
- Ballon gesprek. Ga na het verhaal naar buiten. Laat de kinderen een ballon tekenen (ballon gaat omhoog, net als Jezus) en in de ballon een woord schrijven (jij kiest van te voren de belangrijkste woorden uit en delegeert deze). Ga vervolgens met alle kinderen van ballon naar ballon en laat de kinderen iets vertellen over hun ballon, hun deel van het verhaal. 

Foto credit
Van ehow (De Grote Opdracht):
- Zoek Jezus. Verstop een Jezus plaatje ergens in de kamer en laat de kinderen zoeken. 
- Volg Jezus. Variant op Volg de leider. 
- Jezus boter-kaas en eieren. Verdeel de groep in 2. Stel om de beurt een vraag over het bijbelverhaal. Antwoord goed? Dan mag dat team een 'o' of 'x' zetten. Nu is de beurt aan het andere team. Antwoord niet goed? Dan mogen zij niets op het boter-kaas en eieren bord schrijven.
- Maak alle volken tot mijn discipelen golf uitdaging. Gebruik plastic kopjes voor golf gaten. Zet wat obstakels neer om het wat moeilijker te maken (want discipelen maken is niet altijd makkelijk - we komen ook obstakels tegen!). Label de kopjes met verschillende volken en landen. Het laatste kopje heet 'hemel'. Wie kan het snelst een balletje in elke beker krijgen? 

Foto credit
Cadeau op tafel. Leuk om deze dag mee af te sluiten. 
Doe wat leuke dingen en wat gereedschap in een doos en pak het mooi in. Zet het midden op tafel en bespreek de volgende dingen in de loop der dagen met de kinderen: 
- Hoe vind je het om te wachten met het openmaken van dit cadeau? Hoe voelde de discipelen zich? (vol verwachting; hoop).
- Als je eindelijk samen het cadeau open maakt: Hoe voel je je nu, nu je het cadeau hebt opengemaakt? Hoe voelde de discipelen zich? (heel blij, heel gelukkig).
- Wat kun je doen met gereedschap? Wat als er geen gereedschap was? (sommige dingen zouden dan heel moeilijk zijn om te maken/ doen.) 
- De Heilige Geest maakt ons leven ook makkelijker. Hij is God's hulp aan ons. Hoe helpt hij ons?

Rondom de Grote Opdracht: Ladder Liefde
Zet een ladder (minimaal 6 treden) in de kamer (of teken eentje op een groot vel papier). Brainstorm samen over en schrijf op kaartjes manieren waarop wij het evangelie en Gods Liefde kunnen delen met anderen. Bijv. bidden, dienen, vertellen, zingen, uitnodigen, bemoedigen, luisteren, geven, helpen etc. 
Hussel de kaartjes door elkaar en gooi ze in de rondte. Laat iedereen een kaartje uitzoeken. 
Doel van het spel: om jouw kaartje zo snel mogelijk bovenop de ladder te krijgen. Om de beurt gooi je een dobbelsteen (maak er eentje met alleen 1,2 en 3 erop). Je mag het kaartje dat aantal treden omhoog zetten. 

Foto credit
- Ballonen hooghouden als groep: Jezus is de ballon. Onze opdracht is om hem in de lucht te houden. Laat je hem vallen, dan ben je even uit. Begin met 1 ballon, voeg er steeds eentje aan toe. 
- Waar is Jezus (Marco Polo). Iemand is geblinddoekt. De rest speelt Jezus en verstopt zich. De geblinddoekte persoon roept 'Waar is Jezus?' en de rest antwoord 'Hier'. Als iemand gevonden wordt is hij de volgende om geblinddoekt te worden. Vraag na afloop waarom de discipelen Jezus niet konden zien (omdat hij terug is gegaan naar God, zijn Vader).


Hoe vier jij hemelvaart met de kinderen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten