donderdag 22 mei 2014

Broodjes roosteren boven het vuur

Dit is onze 2e Scouting DIY activiteit. 4 jongens, leeftijd 8-9 jaar die geen aansluiting vonden bij de lokale Scouting groep hier, maar nu dus 1x per maand na school samen iets doen en leren over de natuur en/ of survivalen.
Mijn vriendin en ik laten ons, bij het vormgeven van de activiteiten, inspireren door allerlei sites op internet en het boekje 'Het leukste Survival handboek voor jonge outdoorhelden' van Deltas, België-Nederland.


Dit keer gaan we:
- brooddeeg maken alsof we aan het survivalen zijn (geïnspireerd door KamphuisDeBlokken)
- hout sprokkelen
- een vuurtje bouwen in een vuurkorf (zoals ik dat van mijn vader geleerd heb)
- broodjes roosteren op een stok boven het vuur

De instructies
Ik heb het voorzet van mijn vriendin gevolgd en ook dit keer een handout gemaakt. Daarop kunnen de jongens lezen: het recept, wijze van bereiding, instructies voor hout sprokkelen en vuur maken in een tipee vorm, veiligheidsmaatregels als je een vuurtje maakt, instructies voor het maken van een rooster stok en tot slot onze milieuvriendelijke slogan: Ruim de rotzooi ook weer op!


De voorbereiding
De jongens krijgen samen een tas met daarin de ingrediënten, 4 plastic bekers (voor het afmeten van de meel), een thermoskan met lauwwarm water, 4 boterham zakjes, 4 stukken touw van ongeveer 1m en natuurlijk de instructies. En dan mogen ze aan de slag met zo min mogelijk hulp van ons.

De uitwerking
Voor de jongens is het erg lastig. Ze nemen (als echte jongens) niet de tijd om de instructies goed door te lezen en weten dus voortdurend niet wat ze moeten doen. Wij grijpen regelmatig in omdat het anders een zooitje wordt. Oefening baart kunst denk ik maar. We moeten deze activiteit gewoon nog een keer herhalen!

De jongens hadden een geweldige tijd! Ze hebben hard gewerkt en plezier gehad en van de broodjes werkelijk gesmuld. We deden er een knakworstje in voor extra lekker. In totaal waren we wel zo'n 2 uur bezig (het hout sprokkelen hebben we daarbij overgeslagen). En als het aan de jongens had gelegen waren ze nog uren gebleven!

Dit zat in een grote zak, samen met de instructies.

Deeg maken en goed kneden.
En nee, een weegschaal neem je niet mee als je gaat survivallen!

Het vuur begint een beetje op gang te komen.

De platte reep deeg wordt strak om de stok heen gewonden.

En nu roosteren maar... wel enig geduld uitoefenen en blijven draaien!

Tot slot: SMULLEN van die zelfgemaakte hotdog!

Wat rooster jij met kinderen op het vuur?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten