donderdag 15 mei 2014

Lego kinderfeestje - Maak je eigen Lego t-shirts

Lego t-shirts - zelfgemaakt en oh-zo-cool!
Trek het aan gedurende het Lego feest, of geef het cadeau als 'Bedankt dat je gekomen bent'. Het is absoluut uniek! En zo eenvoudig, zelfs voor wie niet tekenen kan.


Nodig
Een wit t-shirt voor ieder kind. Bijv. hier te koop
Textiel verf. Bijv. hier te koop
Kwasten.
Permanent marker.
De plaatjes die je op de t-shirts wilt schilderen.

De plaatjes
1. Kies een afbeelding die je op de t-shirt wilt schilderen. Het eenvoudigst is een lijn tekening - dat is makkelijk over te trekken. Zie enkele voorbeelden hieronder (je begrijpt: wij hadden een jongens feest!).


Tip: Je kunt ook een gekleurde afbeelding gebruiken al kost dat iets meer voorbereiding. Plak de afbeelding op een raam. Plak het wit vel erover heen. Teken nu de hoofdlijnen over met permanent marker zodat de afbeelding dadelijk goed zichtbaar is onder het t-shirt.

Tip 2: Hoe meer detail in je tekening hoe moeilijker het wordt. Ken jezelf en weet hoeveel detail je haalbaar vindt.

Tip 3: Er zijn ook textiel stiften te koop. Mocht je een heel gedetailleerd onderdeel hebben zou je kunnen overwegen om die met textiel stiften te doen ipv verf.

2. Vergroot de tekening tot de exacte grootte dat je op de t-shirt wilt hebben.
De t-shirts die ik beschilderde waren maatje 128/134. Daarvoor heb ik afbeeldingen vergroot tot iets kleiner dan A3 formaat in Photoshop.


Teken de afbeelding op het t-shirt
1. Zorg voor een harde ondergrond waarop je tekenen en verven kunt.
Ik gebruikte een glazen snijplank en legde deze IN de t-shirt.


2. Leg je tekening tussen de ondergrond en t-shirt. Je moet de lijnen van de tekening duidelijk door de stof heen kunnen zien.
Zelf vond ik het behulpzaam om een 2e print van de afbeelding naast mij te hebben liggen waarnaar ik kijken kon als ik het plaatje overtrok. Vooral voor de detail gebieden.

3. Trek de tekening over met een permanent marker.Schilder de tekening
1. Leg een krantenbladzijde tussen ondergrond en t-shirt want de verf zal her en der door de t-shirt komen!

2. Schilder kleur voor kleur de tekening naar wens.3. Verwijder de krant voorzichtig.

4. Hang het t-shirt te drogen.5. Fixeer de verf. Leg een stuk bakpapier tussen afbeelding en strijkbout. En ook in het t-shirt.
Strijk (zonder stoom) enkele minuten over de afbeelding aan beide zijden.
Het verf geeft een beetje af dus het bakpapier is belangrijk!

Je bent klaar.Ideeën om te overwegen
1. Je kunt ook de kinderen zelf aan de slag laten gaan met het inkleuren van de tekeningen die jij erop gezet hebt.
2. Of je laat hen een eigen lego mannetje creëren van het standaard model dat jij op het t-shirt tekent...
3. Of je maakt een paar lego sjablonen die je met dubbelzijdig plakband (vooral bij de binnenrandjes) goed fixeert op het t-shirt. En je laat dan de kinderen binnen het sjabloon lekker kleuren!
Mocht je deze laatste optie overwegen (leuk vooral bij jongere kinderen) dan deze tip: Plak eerst het dubbelzijdig plakband langs en iets over de randjes van de tekening en snijd daarna het sjabloon. Laat na het schilderen de verf eerst drogen en verwijder daarna pas het sjabloon. Gebruik het liefst plastic om het sjabloon van te maken. Papier gaat snel stuk. Als je een lamineerapparaat hebt kun je volstaan met een leeg velletje er doorheen laten gaan voor een stevig plastic vel. Anders zijn plastic vellen te koop in hobby winkels. Overigens... je zou misschien ook een vuilniszak (dik plastic variant) of ziploc zakje (dik plastic variant) kunnen gebruiken...

De verf wast goed van de handen, kwasten en tafel af. Ik weet niet hoe het uit kleren wast als het niet gefixeerd is en je meteen naar de kraan rent... Oude kleren of goede bescherming is in deze dan wel praktisch. Voorkomen is beter dan genezen niet waar?

Heb jij wel eens een t-shirt versierd? Hoe pakte jij het aan?Geen opmerkingen:

Een reactie posten