donderdag 15 mei 2014

Maak je eigen Lego Uno kaartspel

Wie kent het niet - Uno, een fantastisch familiespel! Ik ben er zelf mee opgegroeid. En het is nu sinds kort het favoriete spel van mijn kinderen (6 en 8 jaar).


Wij spelen het zo
Iedere speler krijgt 7 kaarten toegedeeld. De overige kaarten vormen de pot. 
De persoon links van de deler mag beginnen. De deler draait de bovenste kaart van de pot om. Dit moet een nummer kaart zijn. Als het een pest kaart is, dan draait de deler de volgende bovenste kaart om totdat een nummer kaart verschijnt.
Je mag een kaart neerleggen als deze dezelfde nummer of dezelfde kleur of dezelfde functie (bij pest kaarten) heeft als de kaart die bovenop ligt. Dus bijv. Als er een gele 8 ligt, dan mag je een gele kaart neerleggen of een rode/ blauwe/ groene 8.
Als je niet kunt neerleggen mag je een kaart van de pot pakken. Als je die kunt neerleggen mag dat.
Als je nog maar één kaart hebt roep je 'Uno' (wat 1 betekent). Als je dat vergeet en iemand ziet dat, dan moet je 2 kaarten pakken (en mag je niets neerleggen). 
Er zijn 5 pest kaarten. +2: de volgende speler moet 2 kaarten pakken (en mag niets neerleggen). +4 en kleur veranderen: de volgende speler moet 4 pakken (en mag niets neerleggen). De kleur verandert voor de eerstvolgende speler. Overslaan: de volgende speler wordt overgeslagen en mag niets neerleggen. Omdraaien: het spel verandert van richting.
De winnaar is de eerste persoon die al zijn kaarten uitgespeeld heeft.


Ben je met 4+ spelers dan is Inspringen een leuke variatie
Er zijn 2 van elke soort kaart. Als je precies dezelfde kaart hebt als die er ligt dan mag je hem neerleggen (of je aan de beurt bent of niet) MITS je hem eerder neerlegt dan degene die wel aan de beurt is. Het spel gaat dan vanaf jou verder.

Stapelen
Verder kun je afspraken maken over bijv. stapelen. Dus als ik een +2 neerleg en de volgende speler heeft ook een +2 dan mag ze die neerleggen. Als de speler na haar geen +2 heeft moet zij 4 pakken. Heeft ze wel een +2 dan moet de speler daarna 6 pakken etc.

Uitgaan
Je kunt ook afspreken of het wel of niet toegestaan is om met een pest kaart te eindigen.

Waarom zelf maken
Nu is mijn zoon onlangs 7 geworden en hebben we een lego feest gehouden. Het was super gaaf! 
Ik wilde iets met lego meegeven naar huis als bedankje, maar ik vind echte lego gewoon te duur daarvoor. En toen dacht ik: waarom niet een unieke Uno spel maken met lego minifigures als afbeeldingen? En dat heb ik dus gedaan.
Het was veel meer werk dan ik had gedacht. Na het maken van het ontwerp, was ik nog ruim anderhalf uur bezig per spel met printen, snijden en lamineren. Uiteindelijk leek dat mij teveel tijd en moeite voor een bedankje, en meer geschikt om bijv. cadeau te doen aan de vriendjes als zij jarig zijn. Mijn zoon is in ieder geval helemaal weg van 'zijn' lego spel.




Het spel ontwerp
Ik maak gebruik van Photoshop. Ik vind het een super programma om mee te werken!
  1. Eerst de voorkanten (vergeet niet de pest kaarten):
  2. Ik heb in Photoshop een spelkaart aangemaakt, 8,5cm x 5,5xcm. 
  3. Ik begon met 4 achtergronden. Ik wilde het ontwerp van Uno niet helemaal kopiëren dus ik heb mijn eigen versie gemaakt.
  4. Ik heb toen leuke minifigures gegoogled en gekopieerd. Opgeschoond en allemaal ongeveer dezelfde grootte gemaakt.
  5. Cijfers en Functies toegevoegd. Daarvoor gebruikte ik het lettertype Legothick zwart met witte vulling (bucket tool) en een geel randje (stroke 3mm).
  6. Per kaartje maakte ik een jpeg bestandje.
  7. Dan de achterkanten:
  8. Ik heb in Photoshop een iets groter spelkaart aangemaakt, 8.7cm  x 5.7cm. Omdat printen en snijden geen exacte kunst zijn is het handig om wat extra ruimte te hebben (1 of 2 mm rondom).
  9. Ik heb voor het ontwerp de uitnodiging van mijn zoon's Lego feest als basis genomen. Het was tenslotte zijn bedank cadeautje. Ik noemde het spel: Tim's Spel #7 (het was zijn 7e verjaardag, je begint het spel met 7 kaarten... ach, ik vond het gewoon toepasselijk *smile*). 

Het maken van een eigen kaartspel
Je kunt blanco kaarten kopen, maar daarvoor heb je wel een printer nodig met een speciale kaartentray om ze te bedrukken. 
Je kunt ook een kaartspel laten drukken, maar dat is toch nog redelijk prijzig.
Ik heb ervoor gekozen om de kaarten dubbelzijdig te printen (op 200g/m2 papier) en daarna te lamineren zodat ze lekker lang mee kunnen. 
Als je geen lamineerapparaat hebt kun je ook enkelzijdig printen op 200g/m2 papier, en dan 2 vellen op elkaar plakken voor extra stevigheid. Ik zou dan lijmspray gebruiken (egaler en sneller). Ik heb dit uitgeprobeerd en het resultaat is heel prima. Nadeel is wel natuurlijk dat het gevoelig is voor schade.


Tip: Het is belangrijk bij het dubbelzijdig afdrukken dat de afbeeldingen redelijk precies met elkaar uitgelijnd zijn. Wanneer je de afbeeldingen op het A4tje hebt geplaatst, teken dan snijlijnen voor de afbeeldingen. Dat zijn lijnen waarlangs je later wilt snijden met je snij apparaat (ik zou dit niet met een schaar doen - kost je veel te veel tijd). Doe dit voor zowel de voor als achterkant. 
Om te controleren of de afbeeldingen wel precies op elkaar passen print je nu alleen de snijlijnen dubbelzijdig af. Even tegen het licht houden. Vallen de lijnen op de voor en achterkant precies over elkaar, dan zullen je afbeeldingen ook goed op elkaar passen. Zit er ruimte tussen de lijnen, dan moet je de afbeeldingen (en snijlijnen) wat verplaatsen. 
Ik heb wel 8 printjes op kladpapier gemaakt voordat mijn lijntjes precies goed waren. Scheelt een hoop inkt als je alleen lijntjes ipv alle plaatjes moet printen.


3 opmerkingen:

  1. Oh wat leuk!!! Ik was op zoek naar iets leuks om naar m'n neefje te sturen die op kamp is met de chiro! Dank je wel voor dit leuke spelletje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi, heb je de groene kaarten ook nog zonder letters zodat ik de bruikbaar kan afprinten? BEDANKT!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is het ook mogelijk om kaarten tm 20 te maken?

    BeantwoordenVerwijderen