dinsdag 4 juni 2013

1. Aankondiging van de geboorte van Johannes (Lucas 1)

Chronologisch begint het evangelie met Johannes 1:1-18: Dat Jezus al voor de schepping leefde, dat Jezus de Schepper is, dat Jezus en God één zijn.
Daarna wordt in de evangelie zowel de bloedlijn (genealogie) van Jozef (Matteus 1:1-17) en Maria (Lucas 3:23-38) aangegeven. (Bron LifeofChrist.com)

Wij beginnen met de Aankondiging van de geboorte van Johannes
Wij lezen Lucas 1:5-25


Om over door te praten 
(mogelijke antwoorden, scroll naar beneden):

- Wat betekent 'vrome en gelovige mensen'
- Wat betekent 'onvruchtbaar'?
- Wat betekent 'op leeftijd'?
- Zacharias werd door een lot gekozen.
- Kiest God Zacharias en Elizabet zomaar uit?
- Zacharias reageert op de boodschap met ongeloof 'Hoe kan ik weten of dat waar is?'

De boodschap
Zacharias en Elizabet hebben jaren gebeden voor een kind en die niet gekregen. Toch kozen zij ervoor om in God te blijven geloven en te leven zoals Hij wilde. Jarenlang. Uiteindelijk koos God hen uit om de ouders te worden van een heel belangrijke man, een wonderkind.
Wij weten niet altijd wat God's bedoeling is met ons leven, maar we kunnen kiezen om in God te blijven geloven en Zijn regels te blijven volgen. En wie weet hoe God ons dan gebruiken kan! Want God kan alles!

God kan alles. Hier is een vrouw die te oud is om kinderen te krijgen. Maar God zegt dat zij een kind zal krijgen. En als God het zegt, dan gebeurt het ook.

Oftewel:
Beantwoord God gebed? JA
Is er iets dat te moeilijk is voor God? NEE
Wordt God blij als wij in Hem blijven geloven, ook als we niet alles krijgen wat we willen? JA (Bron)

Mogelijke verwerkingen
  • Speel 'Beeld het uit'. Beeld bijv. uit 'Ik heb een engel gezien'; 'Ik kan niet praten of horen totdat mijn vrouw een kind heeft'; 'Ik voel mij zo ontzettend blij dat wij een kind gaan krijgen') Bron 
  • Laat iemand (of 1 group) Zacharias zijn. En een ander zijn vrouw. Teken nu wat hij beleefd heeft zoals hij dat wellicht voor zijn vrouw gedaan zal hebben. Teken ook hoe zij misschien gereageerd zou hebben.
  • Print het plaatje uit en hang het op een touwtje in de kamer of aan de deur. Elke dag print je het plaatje van het verhaal uit. En elke dag kun je 's avonds bijv. even langs de plaatjes gaan: wat hebben we ook alweer allemaal gelezen? En waar ging het verhaal van vandaag over?
Toepassing
Heb je een diep verlangen? Vraag het aan God. Schrijf het op (datum erbij) en bewaar het om over een maand/ paar maanden/ jaar weer op terug te komen. Blijf er (samen) voor bidden.

Mogelijke antwoorden op discussie vragen
- Wat betekent 'vrome en gelovige mensen'
(Zacharias en Elizabet geloofden in God. God heeft de mensen leef regels gegeven. Hij wil dat wij ons aan die regels houden omdat Hij van ons houdt en weet dat dat het beste voor ons is. Zacharias en Elizabet hielden zich aan alle regels van God.)

- Wat betekent 'onvruchtbaar'?
(Sommige vrouwen willen heel graag kinderen, maar kunnen ze niet krijgen. Dat maakt hen vaak heel verdrietig. Vroeger werd onvruchtbaarheid gezien als een straf van God. Vrouwen werden vaak verstoten, uitgelachen, op neer gekeken als ze geen kinderen konden krijgen. Andere mensen dachten 'Zij moet iets verkeerds gedaan hebben om zo door God gestraft te worden'.)

- Wat betekent 'op leeftijd'?
(Als meisjes ongeveer 12 zijn dan verandert hun lichaam en kunnen ze kindjes krijgen. Als vrouwen ongeveer 50 jaar oud zijn dan verandert hun lichaam weer en kunnen ze geen kindjes meer krijgen. Elizabeth was 'op leeftijd' - zij was oud. Zij was te oud om nog kinderen te kunnen krijgen. Haar lichaam was al veranderd.)

- Zacharias werd door een lot gekozen.
(Dit was heel bijzonder. Een priester werd waarschijnlijk maar één keer in zijn hele leven misschien gekozen om deze bijzondere taak uit te voeren.)

- Kiest God Zacharias en Elizabet zomaar uit?
(Zacharias en Elizabet geloofden in God en leefden volgens Zijn wetten. Zij leefden zoals God wilde. En daar was God blij mee. Waarschijnlijk hebben Zacharias en Elizabet jaren gebeden voor een zoon. Misschien wel 35 jaar lang - van hun trouwen tot dat haar lichaam veranderde. Misschien hadden ze de hoop al opgegeven. Maar God was hun gebed niet vergeten. En nu gaf Hij hen waar ze zo naar verlangd hadden. Een zoon. En niet zomaar een zoon, maar een wonderkind. Want eigenlijk kon Elizabet geen kinderen meer krijgen, maar toch zou ze hem krijgen. En hij zou niet zomaar een jongen zijn, hij kreeg een bijzondere taak van God. Om de mensen voor te bereiden op de komst van Jezus. Wow!)

- Zacharias reageert op de boodschap met ongeloof 'Hoe kan ik weten of dat waar is?'
(Er zijn maar heel weinig mensen die een engel van God gezien hebben. En toch gelooft Zacharias het niet meteen. God wil hem helpen om het te geloven. Hij maakt hem doof (zie ook Lucas 1:62) en stom totdat alles gebeurd zoals de engel zei.)

Meer lezen? Een Verhelderende (Engelse) Uitleg van Bible.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten