maandag 3 juni 2013

De Bijbel lezen met kinderen


Wij zijn begonnen met het lezen over het leven van Jezus. Uit de echte bijbel. Wij gebruiken daarvoor De Nieuwe Bijbelvertaling.

Ik heb al een tijdje het verlangen om meer te doen dan uit de kinderbijbel voorlezen. De verhalen zijn zo versimpeld. Ik weet vaak niet hoe ik er diepgang in kan brengen. En ook niet hoe ik dat kan doortrekken naar het dagelijks leven. Wat leren we hieruit? Wat kunnen we hiermee? Hoe is het relevant voor ons leven vandaag? En dat vind ik belangrijk. Want ik wil bovenal dat zij beleven dat een relatie met Jezus persoonlijk, relevant en, simpel gezegd, het beste is wat zij zich voor hun leven kunnen wensen.

Onze kinderen zijn 0-7 jaar. Voordat de jongste geboren werd nam ik geregeld een onderwerp (een waarheid, een waarde, een bijbelverhaal) en plande ik daar een gezinsmoment omheen met overdenking, verwerking en spelletjes. Sinds de geboorte van de jongste is het daar niet meer van gekomen. Wij en/of de kinderen zijn dikwijls te moe voor verdieping tijdens de familieavond. Het moet dus eerder op de dag... maar wanneer? Wij zijn nog op zoek.

In de tussentijd lezen we dus 's middags tijdens de lunch in de bijbel. We hebben 10-15min. De kinderen zitten dan nog te eten terwijl ik lees. Tussen het lezen en eten door praten we over wat er gelezen wordt. Soms lezen of praten we 's avonds na het eten verder. Soms vervolgen we het verhaal pas de volgende dag. Met jonge kinderen moet je ook een beetje flexibel zijn denk ik.

Als ik vraag waar het gisteren over ging weten ze het vaak niet meer. Eerlijk gezegd weet zelfs ik het niet altijd meer. Ik wil dus iets meer doen om het wat beter te laten beklijven. Maar wat? Biddend kom ik op ideeën. Zo gaat het heel vaak. God is de bron van mijn creativiteit. Als ik moe ben en niets weet dan vult Hij mijn hoofd met allerlei mogelijkheden. Prijs Hem.

In komende berichten wil ik jullie meenemen op onze reis door de Bijbel en het leven van Jezus. Ik hoop dat het jullie tot een zegen zal zijn. Wij gaan lezen uit de evangeliën. Op LifeofChrist.com heb ik een geweldige lijst gevonden: alle verhalen in de 4 evangeliën in chronologische volgorde. Bij elk verhaal staat waar het in de evangeliën gevonden kan worden.

2 opmerkingen:

 1. Hoi, ik zit al een uur op je blog te struinen.
  Lees je berichten over moed met kinderen, goede manieren, en nu dit over Bijbellezen.

  Ik herken er zoveel van.
  God heeft van mij ook een ideeën mens gemaakt.
  heb nu alleen ook niet altijd zoveel puf. Heb twee jongens, van 7 en 9, waar ik graag de diepte mee in wil.
  Maarre.. we hebben ook nog een peutermeisje aan tafel zitten, die altijd precies tijdens het Bijbellezen een kikker in dr bil heeft, dussem... tja:).

  Nou doei hoor,
  bedankt voor al je mooie ideeën, ik lees nog ff verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo herkenbaar! Bedankt Petra voor je reactie! En wat leuk om nog een ideeënmens tegen te komen. Puf heb ik zeker ook niet altijd. Bloggen is voor mij een manier om weer op te laden :), al kom ik daar lang niet altijd aan toe.
  Mocht je het leuk vinden om wat ideeën te delen - ik laat mij ook graag inspireren door anderen :)

  BeantwoordenVerwijderen