dinsdag 11 juni 2013

3. Maria en Elizabet (Lucas 1)


Wij lezen
Lucas 1:39-56


Wij bespreken
- Maria ging in grote haast
- Johannes de doper reageerde op Jezus
- Elizabet riep haar groet LUID
- Maria prijst God

Wij leren
Maria was nog zo jong toen haar dit overkwam. Zij was overweldigd. Zij had iemand nodig om mee te praten. Iemand die haar kon helpen om zichzelf goed voor te bereiden op deze taak. Iemand die er voor haar kon zijn, een mentor, een vriendin. Elizabet werd die persoon. Voor 3 maanden (totdat Johannes geboren werd) was Elizabet precies wat Maria nodig had. God voorziet in onze behoeften en laat ons niet alleen staan. Bron

Toepassing
Het volgende overbrengen:
Wij willen graag je mentors zijn. Als je ergens mee zit of iets wilt weten, ik hoop dat je dan weet dat je naar ons toe kan komen. En als je het niet tegen ons wilt zeggen dan kun je ook altijd terecht kunt bij Opa en Oma en je tante.


Mogelijke antwoorden

Maria had net zulk groot nieuws te horen gekregen... Ze zal een enorm verlangen hebben gehad om dit met iemand te bespreken - maar wie? Wie zou haar geloven? Dus ging zij naar Elizabet want de engel had immers tegen haar gezegd dat ook Elizabet een kind verwachtte door een wonder van God. Wie beter om te begrijpen dat ook zij een kind zou krijgen door een wonder van God?

Elizabet was 5 maanden zwanger toen Maria op bezoek kwam. En baby Jezus was waarschijnlijk ergens tussen 1-3 weken oud. Er zijn een heleboel mensen die een baby in de buik een 'foetus' noemen. Zij geloven niet dat het een mens is totdat het 4-5 maanden oud is. Maar met 8 weken zwangerschap is een baby in basis al compleet gevormd. Hij of zij heeft zelfs tandjes en vingernageltjes! En hier is baby Jezus nog maar 1-3 weken oud (in werkelijkheid niet veel meer dan een kikkervisje, kleiner dan een rijstkorrel) en toch herkent baby Johannes hem door de heilige geest.

Elizabet groet Maria enthousiast en LUID. Maria krijgt niet eens de kans om haar te feliciteren met haar zwangerschap en voorzichtig te vertellen dat ook zij een kind gaat krijgen door de wonder van God. De Heilige Geest vult Elizabet en hij geeft haar bovennatuurlijke kennis. Elizabet weet dat Maria de zoon van God zal krijgen. Elizabet krijgt ook inzicht in Maria's geloof. Zij zegt 'Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan'.

Maria prijst God daarna. Zij voelt zich enorm gezegend. Wat fantastisch dat God mij, een klein onbelangrijk meisje, heeft uitgekozen om de moeder te worden van ZIJN ZOON. Ongelooflijk toch?
Zij prijst God omdat hij arm en niet betekenend kan kiezen boven rijk en machtig. En omdat God zijn beloftes altijd nakomt.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten